TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2008.
Upozorenje sa današnjeg radnog sastanka u TE Tuzli
Budućnost grijanja Tuzle i Lukavca zavisi od izgradnje zamjenskih kapaciteta


Na inicijativu Fadila Nadarevića, direktora Termoelektrane "Tuzla", danas je u Termoelktrani održan radni sastanak kojem su uz rukovodstvo TE Tuzla prisustvovali i zvaničnici Tuzlanskog kantona predvođeni premijerom Enesom Mujićem i podpredsjednikom Skupštine TK Tomom Vidovićem, te predstavnici općina Tuzla, Banovići i Lukavac.



Sastanak je iskorišten da na podlozi prezentacije dosadašnjih rezultata rada i planova TE Tuzla za budućnost, domaćini i gosti razmjene mišljenja i naprave pomak prema još boljoj međusobnoj komunikaciji i saradnji.

Uz podatak da je TE Tuzla 20 dana prije roka ostvarila zacrtane ciljeve i planove za 2008. godinu, da je u zadnje vrijeme mnogo urađeno na modernizaciji proizvodnje, direktor Nadarević posebno je istakao da je Termoelektrana sada znatno manji zagađivač i da njena revitalizirana postrojenja emituju 20 puta manje prašine nego prije. Kada se ima u vidu da TE Tuzla godišnje potroši 3, 5 do 4 miliona tona uglja, jasno je koliko je teško postići zadovoljavajuće ekološke uslove ali je napravljen veliki pomak ulaganjem preko 60 miliona KM u EKO projekte, a rezultat je vidljiv i golim okom, kako reče direktor Nadarević, dim iz dimnjaka Termoelektrane nije crn kao nekada, a i snijeg duže ostaje bijel.

Od zanimljivih podataka izdvojimo da u TE Tuzla trenutno radi 740 uposlenika a da ih je prija rata bilo 1550 uz istu proizvodnju. I pored navedenog podatka direktor Nadarević kaže da nije zadovoljan kadrovskom strukturom i da smatra da je to jedna od stavki na kojoj će se morati raditi. Veliki broj radnika je iznad 50 godina starosti, 123 radnika su invalidi rada, zbog čega se mora krenuti u podmlađivanje kadra. Više puta direktor je naglasio da ih zanimaju najbolji učenici i studenti, oni koji će znati da se uklope u uhodani posao. Dok drugi najavljuju smanjenje broja radnih mjesta u idućoj godini, u TE planiraju povećanje, za sada je saglasnost dobijena za 57 od 75 planiranih radnih mjesta.

Ipak, budućnost TE Tuzla ne zavisi samo od kadrovske strukture. Kako je danas navedeno, nedostatak prostora za odlaganja šljake i pepela, starost postojećih postrojenja i izgradnja zamjenskih kapaciteta, najznačajniji su faktori za nastavak kontinuirane proizvodnje. Kašnjenje u izgradnji zamjenskih kapaciteta može dovesti u pitanje i isporuku toplotne energije za Tuzlu i Lukavac. Direktor Nadarević smatra da ranije navedena 2012. godina za prestanak rada bloka tri nije realna jer je za tako kratko vrijeme gotovo nemoguće izgraditi zamjenski kapacitet za isporuku toplotne energije za 20 000 jedinica sa tendencijom stalnog rasta.

S druge strane interes Tuzle je uvezivanje što više korisnika na sistem daljinskog grijanja kako bi se gašenjem individualnih ložišta znatnije uticalo na kvalitet zraka u gradu. S tim u vezi Kemal Kurević, pomoćnik načelnika Općine Tuzla, rekao je da je završen veliki projekat toplifikacije OŠ "Tušanj" a pri kraju su i projekti za toplifikaciju UKC-a Tuzla koji je sa vlastitom kotlanom jedan od najvećih zagađivača u gradu.

Uz čestitanje menadžmentu na ispunjenju godišnjih planova, premijer TK, Enes Mujić, istakao je važnost dobre komunikacija TE Tuzla sa lokalnom zajednicom, te povezanost planova Elektroprivrede sa planom razvoja Tuzlanskog kantona.

Direktor Nadarević je još dodao da bi se problem šljake i pepela u budućnosti mogao rješavati na način da se koriste za dobar građevinski materijal, a u vezi trenutnih odlagališta posebno je naglasio da nema ni govora niti ga je bilo, o zatrpavanju jezera na Šićkom Brodu, o čemu je ovih dana bilo govora u medijima.

S.M.