TUZLARIJE - BILTEN TK

18.12.2018.
Predstavljeni rezultati Ministarstva privrede


Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona rezimiralo je prvu godinu postojanja današnjom prezentacijom ostvarenih rezultata i investicionih mogućnosti TK. U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, lokalnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova, privrednih subjekata, obrtnika, udruženja poslodavaca, nevladinih organizacija i medija predstavljene su ključne aktivnosti na unaprjeđenju poslovnog ambijenta i stvaranja novih radnih mjesta.


Tuzlarije


Ministarstvo privrede počelo je sa radom u januaru 2018. godine s fokusom na značaj privrede za cjelokupan razvoj TK, uz opredjeljenje ka poboljšanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta i osiguranju privrednog razvoja.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je ovom prilikom da je Ministarstvo ispunilo ciljeve sadržane u Reformskoj agendi Bosne i Hercegovine i Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016 – 2020. godina. „Ministarstvo i Vlada su ove godine realizirali jedan od najznačajnijih projekata, a to je kreditna linija „teška“ oko 25 miliona KM, za privredne subjekte, u okviru koje je Vlada sufinansirala 3% kamate“, rekao je premijer Suljkanović u pozdravnom govoru naglašavajući da su: „ovim za oko 70 privrednih subjekata stvoreni uslovi za kvalitetnije poslovanje, pomognuta njihova konkurentnost na tržištu, stvoreni uslovi za razvoj te otvaranje novih radnih mjesta.“

Tuzlarije



Prema riječima ministra privrede Osmana Puškara istaknuti također treba i više zakonskih i podzakonskih rješenja, od kojih se ističe Zakon o javno – privatnom partnerstvu, koji nudi potencijal za udruživanje snaga privatnog i državnog sektora, pri čemu će oba sektora imati određene benefite, a građani dobiti kvaliteniju uslugu.

Među najznačajnijim aktivnostima Ministarstva privrede i Vlade TK je i uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali zbog neuplaćenih doprinosa i pripadajućih poreza, nisu mogli da ostvare ovo pravo. Uspješno se realizira i projekat međudržavne saradnje „Pametne škole“ finansiran u okviru IPA – INTERREG međunarodnog programa. Do sada su kao rezultat proistekle tri „pametne škole“ na području Kantona, a već je pokrenuta inicijativa za nastavak realizacije sličnog programa u idućoj godini.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK