TUZLARIJE - BILTEN TK

25.11.2008.
Povodom Dana državnosti BiH
Predsjednik Mesić održao predavanje na Univerzitetu


Na poziv premijera i predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Enesa Mujića i Amira Fazlića, ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzete Hadžić-Suljkić i rektora Univerziteta u Tuzli Džeme Tufekčića, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, danas je na Univerzitetu u Tuzli održao prigodno predavanje.



Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine toplo je dočekan u Tuzli, a njegovo predavnje pratili su zvaničnici federacije, kantona, grada, građani i studenti.

Predsjednik Mesić istakao je da prihvatiti poziv Univerziteta čiji je počasni doktor za njega nije samo obaveza koja se ne smije izbjeći nego i ugodna dužnost.

- Danas je Dan državnosti Bosne i Hecegovine, dan koji je nažalost sporan u očima jednih, osporavan od drugih i prihvaćen od trećih, pri čemu ne mislim na nacionalnu pripadnost, nego u prvom redu na gledanje kako na današnju Bosnu i Hercegovinu, tako i na onu jučer.
Danas je dan kada su prije točno 65 godina položeni temelji novovjeke državnosti Bosne i Hercegovine i za mene u tome nema ništa sporno. No, upravo zato što ovaj blagdan u samoj Bosni i Hercegovini nosi u sebi u suvremenim prilikama, i određena obilježja kontroverznosti, htio bih danas i u ovome krugu s vama podijeliti neka svoja razmišljanja o prošlosti i o našem odnosu prema prošlosti.
Zajednički je nazivnik tih razmišljanja: niko nema prava odricati se svoje prošlosti, niti je poricati,
istakao je predsjednik Republike Hrvatske u uvodnom dijelu predavanja.



I u nastavku predavanja predsjednik Mesić naglasio je važnost priznavanja prošlosti da bi mogli graditi budućnost, a zato je potrebna hrabrost, moralna snaga i čvrsta politička volja.

Zanimljivo je bilo prisjećanje predsjednika Mesića na zaključke ZAVNOBIH-a kroz činjenicu da su u njegovom radu učestvovali predstavnici sva tri konstitutivna naroda, - Srbi, Bošnjaci i Hrvati, i to da je srpskih predstavnika bilo najviše.

Ističući važnost ZAVNOBIH-a Mesić je naglasio da ne bi bilo, prvo Narodne, a potom i Socijalističke Republike Bosne i Hecegovine u sklopu tadašnje Jugoslavije, a dalje ne bi bilo ni samostalne Republike Bosne i Hecegovine, a onda dalje i daytonske BiH.

Govoreći o samom Daytonu Mesić je poručio svima koji to nisu učinili da iščitaju puni tekst Daytonskog sporazuma sa svim popratnim pismima i aneksima, jer je očito da mnogi dijelovi uopšte nisu sprovedeni, i to u onim dijelovima koji afirmiraju Bosnu i Hercegovinu. Rekao je još da u dokumentima iz Daytona nema ama baš nikakvog uporišta za koncipiranje entiteta kao država u državi, a kamo li za ponašanje kao da je BiH dio nekog entitea.

U nastavku predavanja predsjednik Mesić je govorio o svojoj zemlji Hrvatskoj, o važnosti istine kakva god bila da ne bi bili pod hipotekom mitova, laži, poluistina i izuzetno žilavih ostataka ratne, prljave propagande.

Na kraju je predsjednik Mesić svoje predavanje zaključio riječima:

- Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Čestitam praznik svima koji ga slave. Volio bih da ih ima što više, jer bi to bila garancija da će Republika Hrvatska imati stabilnog i konsolidiranog susjeda, pomirenog sa svojom prošlošću i zagledanog u budućnost. A to je nešto, što želim i kao predsjednik Republike Hrvatske, i kao hrvatski građanin, i kao iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana.



Po završenom predavanju predsjednik Mesić je odgovarao na pitanja prisutnih i prava je šteta što zbog zgusnutog protokola nije bilo više vremena za njegove zanimljive odgovore.

Tokom današnjeg boravka u Tuzli predsjednik Mesić se susreo i sa predstavnicima SUBNOAR-a i članovima Udruženja "Josip Broz Tito" te posjetio hrvatskog konzula u Tuzli, gospodina Josipa Jurasa.

S.M.