TUZLARIJE - BILTEN TK

14.12.2008.
Vlada TK
Prihvaćen Program rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2009. godinu


Direktor kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković na sjednici Vlade TK prezentirao je Program rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2009. godinu. Program rada će se realizovati u šest organizacionih jedinica i sedamnaest inspekcija uz elektronsko evidentiranje poslova inspekcijskog nadzora.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK svakodnevnim unosom podataka pripremljenih za automatsku obradu podataka na centralnom serventu Kantonale uprave znatno je poboljšala efikasnost i brzinu obavljanja poslova. U cilju uvođenja discipline kod poreskih obveznika potrebno je raditi edukativno i preventivno do stvaranja parterskog odnosa. Direktor Duraković se zahvalio svima koji su pomagali Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove a posebno MUP-u TK, uz čiju pomoć je urađeno oko 80 % posla. Iduće godine planira se dosta toga a prioritet u radu svih inspekcija će biti vršenje nadzora nad sprovođenjm zakonske regulative s ciljem uređenja i oblikovanja poslovnih procesa inspekcijskih sistema, uz primjenu moderne informatičke tehnologije, s krajnjim ciljem povećavanja efikasnosti rada inspekcijske službe.

Poseban akcenat inspekcijskog posla će se staviti na nadzor stalnih problema kao što su: kontrola odobrenja za rad, sprečavanje bespravnog rada poslodavca, kontrola rada na crno, kontrola Zavoda za zapošljavanje TK i općinskih službi za zapošljavanje, kontrola nelegalnog prometa roba i usluga, a naročito kontrola rada ugostiteljskih objekata, pekara, mesnica, klaonica, pečenjara, nelegalnog prevoza ljudi i dr. Opis poslova Kantonalne uprave za ispekcijske poslove je velik i potrebno je dosta truda da se ostvari planirani Program, koji je na sjednici usvojen i proslijeđen na dalju proceduri Skupštini TK.

S.M.