TUZLARIJE - BILTEN TK

15.02.2019.
Premijer Suljkanović posjetio Hrvatski kulturni centar

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem, posjetila je jučer gvardijana Franjevačkog samostana u Tuzli fra Maria Divkovića. Ovom prilikom, delegacija je posjetila i Hrvatski kulturni centar „Sveti Franjo“ u Tuzli čija se izgradnja privodi kraju.

Tuzlarije


„Zadovoljstvo nam je vidjeti da su u toku završni radovi na izgradnji Hrvatskog kulturnog centra, te očekujemo da on uskoro otvori svoja vrata vjernicima, ali i svim zainteresiranih građanima. Inače HKC „Sveti Franjo“ će imati višenamjenski karakter, tako da će Tuzlanski kanton i grad Tuzla dobiti jedan reprezentativan kulturni centar, a otvorenje Centra je i doprinos kulturi suživota i međusobnog uvažavanja kojeg gradimo u Tuzli i Tuzlanskom kantonu“ rekao je premijer Suljkanović i podsjetio da je Vlada TK cijelo vrijeme do sada, a i u narednom će periodu biti podrška realizaciji ovog projekta.

Tuzlarije


„Troškovnik izgradnje ovog centra je 3, 1 milion KM, a do sada je uloženo oko 2, 4 miliona KM. Radovi teku svojom dinamikom i privode se kraju što nas veseli, a očekujemo da već početkom ovog ljeta počnemo polako stavljati u funkciju pojedine dijelove Centra. Prilikom izgradnje Centra trudili smo se izabrati materijale koji će oslikavati ovaj kraj, te će oslikavati našu zahvalu tradiciji ovog podneblja. Ta se zahvalnost posebno odnosi na naše rudare. Tako smo vanjsku fasadu naše Univerzalne dvorane predvidjeli crnu, i ona oslikava naše rudare uglja, dok će unutrašnjost dvorane biti bijela i ona je posvećena rudarima kamene soli, “ rekao je tokom posjete fra Mario Divković, te dodao da su značajnu podršku realizaciji ovog projekta dali Vlada Republike Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona koja svake godine odvoji jedan značajan dio sredstava za izgradnju HKC-a.

Tuzlarije


Tuzlarije


Osim premijera Suljkanovića, današnjoj posjeti prisustvovali su ministrica kulture sporta i mladih Slavena Vojinović i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK