TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2019.
Obilazak mogućih alternativnih pravaca oko tunela Ormanica

Radna grupa sastavljena od predstavnika JP Ceste FBiH (investitor), JU Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona, Općine Srebrenik, Distrikta Brčko, kompanije „Jata“ izvođača radova, privrednika i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK obišla je danas dionice puteva koji bi mogli biti korišteni kao alternativni pravci pri predstojećoj sanaciji tunela Ormanica (Pelagićevo – Srebrenik).


Tuzlarije


Alternativni pravci nalaze se na području općina Srebrenik, Gradačac i Brčko Distrikta, a Federalna direkcija cesta će odabranu obilaznicu dovesti u optimalno stanje za odvijanje saobraćaja prije početka izvođenja radova u tunelu.
Vlada Tuzlanskog kantona iako nema nadležnost nad ovim putnim pravcem, u želji da pomogne privrednicima i građanima koji koriste ovu dionicu, uključila se u iznalaženje najboljeg rješenja. Budući da se radi o magistralnom putnom pravcu, održavanje i sanaciju tunela finansirat će JP Ceste FBiH.

Tuzlarije


Pored izbora najprihvatljivijeg obilaznog pravca Vlada TK insistirala je da se razmotre tehnološke mogućnosti kojima bi se period od dva mjeseca, tokom kojeg će saobraćaj kroz tunel biti potpuno blokiran, skratio na mjesec dana. Ovim bi se radovi okončali i prije ljetne sezone što je od velikog značaja za privredu i turizam, imajući u vidu da ovaj putni pravac povezuje jug sa sjeverom zemlje.

Tuzlarije


Radove na sanaciji koja bi po dinamičkom planu trebala započeti 15. marta izvodit će domaće preduzeće JV JATA GROUP/HERING.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK