TUZLARIJE - BILTEN TK

27.02.2019.
Vlada TK:
Invalidska kolica za ratne vojne invalide

Savez Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona danas je za tridesetak ratnih vojnih invalida osigurao nova invalidska kolica. Činu uručenja prisustvovala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem.

Tuzlarije


Ova donacija je dio ukupnog projekta koji je se realizira preko Federalnog saveza RVI, a koji je vrijedan oko 500.000 KM. Vrijednost dijela koji se odnosi na Tuzlanski kanton iznosi oko 70.000 KM.
„Danas je 9 ratnih vojnih invalida, osoba sa paraplegijom dobili su danas električna kolica, 25 ratnih vojnih invalida dobilo je manuelna kolica, a 20 pari štaka smo podijelili općinskim organizacijama RVI, a one će to dodjeljivati prema potrebama onim ratnim vojnim invalidima koji kroz Zakon o dopunskim pravima boraca nemaju pravo, a iskrsne im potreba za korištenje ovih pomagala. Ova pomagala sigurno će im pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova, a time kvalitet njihovog života podići na jedan viši nivo“ rekao je predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović.
Tuzlarije

„Ovo je lijep svojevrstan poklon ratnim vojnim invalidima za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, za kojeg smo sigurni da će im pomoći u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti. Treba istaknuti da Vlada redovno realizira programe nabavke ortotsko – protetskih pomagala i kolica za ratne vojne invalide. Prošle godine smo, putem Ministarstva za boračka pitanja, za nabavku invalidskih kolica bili predvidjeli 45.000 KM, a ove godine u Nacrtu Budžeta za 2019. smo planirali 145.000 KM.
Tuzlarije
Ipak, uz sve to, donacije poput ovih svakako da znače mnogo našim ratnim vojnim invalidima. U to ime Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Savezu ratnih vojnih invalida TK, se u svoje i u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem na realizaciji ovog projekta“, rekao je premijer Suljkanović.
Osim premijera Suljkanovića, današnjem događaju prisustvovali su i resorni ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić i ministar finansija TK Miralem Nuhanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK