TUZLARIJE - BILTEN TK

14.12.2008.
Vlada TK dala saglasnost za privatizaciju Vijenca


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za privatizaciju Rudnika krečnjaka „Vijenac“ d.o.o. Lukavac.
Ova Odluka je donesena nakon što je razmotrena i prihvaćena Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o stanju u Rudniku krečnjaka Vijenac doo Lukavac.



U ovom privrednom društvu trenutno je zaposleno 225 radnika. Prema obračunatim geološki rezervama krečnjaka ukupne eksploatacione rezerve iznose 54 000 000 t što prema projektovanim proizvodnim kapacitetima obezbjeđuje proizvodnju kvalitetnog krečnjaka u narednih više od 50 godina. Potencijalne i perspektivne rezerve iznose oko 400 000 000 t krečnjaka.
Prema procjeni resornog Ministarstva zbog tehničke i tehnološke zastarjelosti sredstava za rad u Rudniku Vijenac neophodna su investiciona ulaganja od 9 940 000, 00 KM.

U Informaciji je istaknuti i da je Rudnik krečnjaka Vijenac doo Lukavac nesolventan te da u perspektivi neće moći servisirati tekuće i dugoročne obaveze i samim tim neće biti kreditno sposoban da bi izvršio finansijsku konsolidaciju.
Privatizacijom ovog rudnika obezbijedit će se preduslov za značajnije povećanje kapciteta u hemijskog industriji i industriji gađevinskog materijala odnosno do povećanja izvoza, punjenje budžeta, a posebno stimulisanje zaposlenih radnika. Na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Agenciji za privatizaciju Tuzlanskog kantona da u skladu sa Zakonom o privatizaciji preduzeća izvrši privatizaciju 100% državnog kapitala Rudnika krečnjaka „Vijenac“ metodom tendera odnosno javnog prikupljanja ponuda.

Početna kupoprodajna cijena ne može biti niža od 30 000 000, 00 KM, a Agencija će uslovima tendera obezbijediti izmirenje obaveza iskazanih u početnom bilansu, posebno vodeći računa o zahtjevima Sindikata RK „Vijenac“ i Nadzornog odbora Vijenca.
Uslovima tendera neophodno je difinisati i obavezu rekonstrukcije i modernizacije postojećih kapaciteta koji garantuju uredno snabdijevanje strateških kupaca, kao i potrošača kamena namijenjenog za građevinarstvo najmanje u količini od 20% godišnjeg plana proizvodnje, a sve u skladu sa tržišnim vrijednostima.

Priredio(la): S.M.