TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2019.
Otvoren treći simpozij hirurga

Tuzlarije


Danas je u Tuzli započeo treći edukativni, stručni i naučni simpozij hirurga sa međunarodnim učešćem. Učesnicima simpozija i prisutnim gostima tokom ceremonije otvorenja obratili su se načelnik Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prof. dr. Zijah Rifatbegović, direktor UKC-a Tuzla prof.dr. Nešad Hotić, ministar zdravstva TK dr. Bahrudin Hadžiefendić, premijer TK Jakub Suljkanović, a Simpozijum je otvorenim proglasio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Tuzlarije


Ovaj kongres ima veoma važan značaj jer je okupio istaknute liječnike hirurge iz brojnih zemalja, a koji će govoriti o veoma aktuelnim temama i uspjesima medicine u oblasti hirurgije. Načelnik Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Zijah Rifatbegović  rekao je da je cilj Simpozija unaprijediti liječnička znanja.

- U unapređenju novih znanja želimo steći nova iskustva, nova prijateljstva. Pred nama su veliki izazovi, a kvalitetna stručna saradnja dovodi do dobrih rezultata. Posebno sam sretan što se ovakav Simpozij održava u našoj zemlji, u BiH u Tuzli, rekao je prof. Rifatbegović.

Premijer Suljkanović se u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim učesnicima zahvalio za interes za učešće na simpozijumu, te gostima zaželio dobrodošlicu u Tuzlu i Tuzlanski kanton. U svom pozdravnom obraćanju premijer je istaknuo ulogu Univerzitetskog kliničkog centra u zdravstvenom sistemu u našem kantonu, Bosni i Hercegovini i regionu.

Tuzlarije


- Osim što je u potpunosti izvršio svoj godišnji plan, naš UKC je treću godinu u nizu ostvario izvanredne rezultate oblasti zdravstvene zaštite i pružanja zdravstvenih usluga, ali i finansijski pozitivan rezultat. Ovakvi finansijski rezultati, koji su prava rijetkost u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini i regionu, pokazatelj su dobrog upravljanja i domaćinskog odnosa, a sve to stvara dobru bazu i podlogu da dalji razvoj i iskorake kada je u pitanju oblast zdravstvene zaštite. U proteklom periodu Univerzitetski klinički centar je proširio i nastavlja da širi spektar svojih zdravstvenih usluga i time unaprjeđuje naš cjelokupan zdravstveni sistem, rekao je premijer Suljkanović, te dodao da se u nađem kantonu posebna pažnja posvećuje kadrovskoj opremljenosti i osposobljenosti zdravstvenih ustanova.

- U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, a Univerzitetski klinički centar Tuzla je proglašen najboljom zdravstvenom ustanovom u BiH. Ono što i danas želim podcrtati da je UKC Tuzla bio, a i danas je jedan od brendova ovog kraja i kao takav će i ubuduće imati punu podršku Vlade Tuzlanskog kantona, zaključio je premijer Suljkanović.

U tom smislu ministar Hadžiefendić je naglasio da su ove godine kroz finansijske dokumente našeg kantona predviđena sredstva da se uposli novih 75 mladih doktora, a neki od njih svoje buduće usmjerenje naći će sigurno i u oblasti hirurgije.

Tuzlarije


Tokom svečanog otvorenja naglašeno je da UKC Tuzla ima jasnu viziju razvoja i to u smislu da postane regionalni lider u oblasti zdravlja.

- To unapređenje će biti zasnovano na edukaciji i inovacijama u medicini.  UKC Tuzla želi ulagati u svoj kadar, a mi smo bili u prošloj godini domaćini za više od 30 naučnih skupova na kojima je učestvovalo više od 10.000 zdravstvenih radnika, naglasio je direktor UKC Tuzla dr. Nešad Hotić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK