TUZLARIJE - BILTEN TK

05.04.2019.
Svečano pušten u promet novi most na putu Priboj - Rastošnica


Presijecanjem vrpce danas je svečano otvoren novoizgrađeni most preko rijeke Janje na regionalnom putu Priboj – Rastošnica. Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je izjavio da je ovaj projekat od velikog značaja jer omogućava kvalitetniji spoj Teočaka, Snježnice, Rastošnice i drugih naselja prema Tuzli, Bijeljini, Loparama, Brčkom.

Tuzlarije


„Rekonstrukcija ovog putnog pravca, a prije svega ovog, drvenog mosta koji je ovdje donedavno bio, omogućava brži i kvalitetniji saobraćaj, ali, imajući u vidu komplikovan prijelaz teretnim vozilima preko starog mosta, izgradnjom novog mosta stvaramo i preduslove za brži privredni razvoj ovog kraja“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Tuzlarije


„Mostovi inače spajaju ljude, a ovaj most spaja dvije općine i dva entiteta, tako da je izgradnja ovog mosta ima veliki značaj, počevši od ličnog nivoa građana, pa do, usudit ću se reći i državnog nivoa. On će omogućiti brži i kalitetniji promet ljudi, roba i usluga, te će doprinijeti i ostvarenju turističkih potencijala ovog kraja“, rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Tuzlarije


„Ovo je jedan u nizu projekata koje ovih dana uporedo realiziramo. Njegova vrijednost je oko od 670.000 KM, a finansijer radova je JU Direkcija regionalnih cesta TK“, rekao je direktor Direkcije Agan Delibajrić, ističući zahvalnost načelnicima općina Teočak i Lopare u entitetu Republika Srpska, koji su u rekordnom roku stvorili preduslove i izdali dokumentaciju neophodnu za početak izvođenja radova. „ovakva saradnja je izuzetan primjer kako se praktično raditi na spajanju ljudi. Mostovi spajaju obale, ljude, a evo novi most će i kvalitetnije povezati dva entiteta u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Delibajrić.

Tuzlarije


Ovaj put i most se nalaze na uključivanju regionalnog puta koji vodi od Sapne preko Teočaka prema priboju i direktno se uključuje u magistralni put Tuzla - Bijeljina.
Veliki je značaj ovog projekta i cijelog ovog puta koji povezuje opštine Lopare i Teočak i otvara put prema drugim mjestima, istovremeno približavajući Priboju i Zvornik. Ovo je projekat koji povezuje ljude i koji će sigurno podići kvalitet života ljudi sa obje strane mosta“, riječi su načelnika Opštine Lopare Rade Savića.
„Veliki broj građana općine Teočak svakodnevno koriste ovaj put i riječni prijelaz, tako da će im novi most omogućiti znatno brži i kvalitetniji spoj na magistralni put Tuzla – Bijeljina. Osim značaja kojeg most ima za građane Teočaka, Sapne, Priboja i Lopara, ovaj most doprinijet će i kvalitetnijem privrednom razvoju ovog područja“, zaključio je na kraju načelnik Općine Teočak Tajib Muminović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK