TUZLARIJE - BILTEN TK

17.12.2008.
Održan sastanak ministra sigurnosti sa predstavnicima kantonalnih MUP -ova

Danas je u hotelu „Senad od Bosne“ u Lukavcu održan je sastanak u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a domaćina Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kojem su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i njegov zamjenik Mijo Krešić, ministar MUP TK prof. dr. Sead Omerbegović, predstavnici FMUP-a, ministri i predstavnici kantonalnih MUP-ova, policije Brčko Distrikta, kao i predstavnik OHR-a.



Na današnjem redovnom sastanku razmatrane su tri tačke dnevnog reda i to:
- Pravno uređenje i izgradnja komunikacijskih i informacionih sistema za policijska tijela.
- Sigurnost sistema izdavanja ličnih dokumenata.
- Rješavanje pitanja o pravnom okviru uređenja rada zaštitarskih agencija i oblasti osiguranja transporta novca, odnosno usaglašavanje entitetskih propisa.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je nakon sastanka izjavio da je stanje u oblasti informaciono telekomunikacionog sistema na području BiH potrebno uvezati u jedinstven sistem za potrebe svih sigurnosnih službi BiH.
Takođe je istakao da je potrebno pojačati kontrolu rada matičnih ureda za izdavanje ličnih dokumenata (CIPS-a), kako bi se spriječile zloupotrebe.
Ministar unutrašnjih poslova TK Sead Omerbgović se u svojoj izjavi osvrnuo na problem rada zaštitarskih agencija, kojom prilikom je istakao različitosti zakonskog okvira u entitetima, a koje je potrebno usaglasiti na prostoru cijele BiH, u interesu sigurnosti svih građana.

Odsjek za odnose s javnošću MUP TK

Priredio(la): S.M.