TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2008.
Položen kamen temeljac za izgradnju područne škole


U gradačačkoj mjesnoj zajednici Požarike jučer je svečano položen kamen temeljac za izgradnju područne osnovne škole. U centralnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ nastavu pohađa oko 1000 učenika među kojima je više od 300 učenika od prvog do četvrtog razreda iz MZ Požarike, udaljene oko tri kilometra od osnovne škole. S obzirom na konstantan porast stanovništva u ovoj mjesnoj zajednici i izražen porast nataliteta, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona su se opredijelili da u saradnji sa lokalnim vlastima započnu projekat izgradnje područne škole u ovoj mjesnoj zajednici. Vlada kantona je iz Budžeta za 2008. godinu obezbjedila oko 68.000 KM inicijalnih sredstava za gradnju škole.

Prema ponuđenom elaboratu i projektu izgradnja područne škole na Požarikama koštat će oko 600.000 KM, a njen završetak i svečano otvaranje očekuje se početkom naredne školske godine. Obraćajući se prisutnima na ceremoniji polaganja kamena temeljca ministrica Mirzeta Hadžić-Suljkić istakla je da je ovo dan kada mještani MZ Požarike postaju svjesni da škola ide njima u susret.



"Vlada TK je odlučila da zajedno sa menadžmentom škole i okalnim vlastima ide u susret ovoj djeci, da njihovo obrazovanje bude bolje i bezbjednije. Izgradnjom savremenog školskog objekta želimo stvoriti kvalitetnije uslove za odgoj i obrazovanje svih građane, a očekujemo da će ovaj projekat doprinijeti i kvalitetnijem obrazovanju romske populacije koja u značajnom broju živi na ovom području", rekla je ministrica Hadžić-Suljkić.

Predsjednik Skupštine TK, Amir Fazlić napominje da su vijećnici OV Gradačac donijeli odluke o potrebi izgradnje škole i kupovini zemljišta. "S obzirom da je mjesna zajdenica Požarike prilično udaljena od škole izgradnjom ovog objekta djeca će imati više vremena za učenje. Neće morati pješačiti ili putovati do škole čime će se kvalitetnije obavljati nastavni proces".

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su učenici i roditelji djece iz ove mjesne zajednice kao i predstavnici javnog i političkog života općine Gradačac. Ceremoniji je prisustvovao i Hasan Topčagić, direktor firme „Džena“ Gradačac, izvođača radova na ovom objektu. „Drago nam je da su Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona, kao i Općina Gradačac prepoznali našu operdjeljenost kvalitetnom izvođenju radova u građevinarstvu, a posebnu čast i zadovoljstvo nam pričinjava činjenica da gradimo jedan novi školski objekat, koji će, siguran sam, doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju djece sa ovog područja“ istakao je gospodin Topčagić.

Tokom jučerašnjeg dana predsjednik Skupštine Amir Fazlić i ministrica Mirzeta Hadžić – Suljkić obišli su i centralnu školu O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu, te prisustvovali kulturno-zabavnom programu koji su priredili učenici ove škole.



Kamen temeljac za izgradnju novog školskog objekta zajednički su položili predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Amir Fazlić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić-Suljkić, načelnik Općine Gradačac Fadil Imširović i Esma Hasanbašić, direktorica O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gradačac.



Na zajedničkom sastanku kod načelnika Općine Gradačac Fadila Imširovića, kojem su osim predsjednika Skupštine TK Amira Fazlića i ministrice Hadžić-Suljkić prisustvovali poslanik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Hajrudin Mehanović i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola TK Safet Omerović razgovarano je o započetim projektima u oblasti školstva na općini Gradačac. Istaknut je problem područne škole u Vučkovcima kao i izgradnja sportske sale u Zelinji Donjoj. Ministrica Hadžić-Suljkić podržala je napore građana Gradačca i lokalne uprave da stvore što bolje uvjete za odgojno-obrazovni proces ali i istakla činjenicu da je Vlada TK u prioritete za naredni period uzela finansiranje i završetak izgradnje već započetih projekata.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona