TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2008.
Premijer Mujić se susreo sa Edhemom Biberom


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić sa saradnicima susreo se danas sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Edhemom Biberom i predsjednicom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Dženanom Tanović-Hamzić.



Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u BiH u svjetlu svjetske ekonomske krize i njenih posljedica koje se i u našoj zemlji već osjećaju.
Istaknuto je da je ovo vrijeme u kojem je socijalni dijalog izuzetno važan i blagovremena priprema mjera kojima se može ublažiti nadolazeća kriza, a posebno kada je u pitanju očuvanje postojeće zaposlenosti.
Prema riječima gospodina Bibera Federalno ekonomsko-socijalno vijeće je već pripremilo paket mjera za ublažavanje posljedica krize i očekuje se da on vrlo brzo dobije podršku Federalnog parlamenta.

U cilju aktivnijeg djelovanja Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona dogovoreno je da se u njegov rad uključi i predstavnik sindikata zaposlenih u hemijskoj industriji čime će se otkloniti određeni problemi koji su se javili u funkcionisanju ovog Vijeća.
Razgovarano je i o poteškoćama koje usporavaju pregovore sa sindikatima budžetskih korisnika, posebno onih zaposlenih u obrazovanju Tuzlanskog kantona.
Dogovoreno je da se razgovori o kolektivnim ugovorima intenziviraju i učine dodatni napori u cilju prevazilaženja trenutno aktuelnih problema u tom procesu.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.