TUZLARIJE - BILTEN TK

18.12.2008.
Ostale odluke Vlade TK donesene na jučerašnjoj vanrednoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je utvrdila i Prijedlog Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Razlozi za donošenje ovog Zakona je činjenica da je ovu vrstu poreza utvrđivao Zakon o kantonalnim porezima, čija bi primjena trebala prestati od 1.1.2009. godine. Tekst Prijedloga Zakona usaglašen je sa Poreznom upravom, Kantonalni ured Tuzla i on ne predviđa promjene u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja u ovoj oblasti.
Prijedlog je upućen Skupštini na razmatranje.

Vlada Tuzlanskog dalje je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Prijedlogom je ovaj Zakon usklađen sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH koji je izmijenjen, a njegova primjena je počela od 2.12.2008. godine. Predloženim Zakonom omogućava se unutrašnja preraspodjela rashoda i izdataka bez procentualnog ograničenja koje je do sada iznosila 10% i stvoriti mogućnost da se neutrošena sredstva budžetskih korisnika preraspodjele u korist rashoda i izdataka na pozicije gdje se utvrdi nedostatak sredstava.
Prijedlog Zakona bit će upućen u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Planom je predviđeno da ukupni prihodi i primici odnosno rashodi Službe u narednoj godini budu 48 134 469, 00 KM. Prijedlog ovog Finansijskog plana urađen je u skladu sa Smjernicama i ciljevima fiskalne politike za 2009. godinu Vlade Tuzlanskog kantona.
Prijedlogom je za isplatu naknada za nezaposlene demobilisane borce u 2009. godini planirano 30 550 000, 00 KM.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih deset mjeseci 2008. godine. Prema Izvještaju u ovom periodu ostvareno je ukupno 270 598 399, 56 KM, a ukupni rashodi su iznosili 277 421 257, 22 KM, što znači da je ostvareno negativno poslovanje od 6 659 995, 04 KM.

Glavni razlog za ovakve pokazatelje je manjak prihoda od indirektnih poreza koji su ostvareni sa 89, 54% u odnosu na plan odnosno ostvareno je 22, 5 miliona KM manje u odnosu na plan.
Ukupni prihodi su u odnosu na operativni plan prihoda za isti period ostvareni sa 84, 30%, dok je plan budžetskih prihoda, bez vlastitih i namjenskih, ostvaren sa 90, 71%. Rashodi u prvih deset mjeseci ove godine su 68, 38% u odnosu na plan Budžeta za ovu godinu.
Iz tekuće rezerve je u ovom periodu odobreno 998 217, 63 KM što je 49, 91% u odnosu na usvojeni plan.

Data je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o grupama poslova i zadataka i okvirnih koeficijenata za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja koji je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima zaposlenika na Univerzitetu u Tuzli, koji je donio Upravi odbor Univerziteta. Zbog izmjena standarda visokog obrazovanja i normativa na Univerzitetu u Tuzli izmjenama Pravilnika predviđeno je povećanje koeficijenata za obračun plaća redovnih, vanrednih profesora i docenata odnosno za radna mjesta na kojima je došlo do povećanja normi. Utvrđeni su i koeficijenti za profesore i predavače visoke škole. Rukovodećim zaposlenicima na Univerzitetu utvrđen je i položajni dodatak za rukovodeće zaposlenike Univerziteta u rasponu od 5 do 20%.
Pravilnikom je utvrđen i okvir za jubilarne nagrade za neprekidan rad na Univerzitetu.
Ovaj Pravilnik će se primjenjivati od 1.11.2008. do 31.12.2008. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je više odluka o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.
Odobreno je usmjeravanje u Budžet Tuzlanskog kantona 50 000, 00 KM koje je za rekonstrukciju objekta škole i fiskulturne sale JU OŠ „Špionica“ Srebrenik dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Odobreno je usmjeravanje u Budžet Tuzlanskog kantona 5 000, 00 KM koje je za Program obuke nastavnika predmetne nastave u devetogodišnjoj osnovnoj školi JU Pedagoški zavod Tuzla dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Odobreno je usmjeravanje u Budžet Tuzlanskog kantona 500, 00 KM koje je za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, plastenici/staklenici, JU MSŠ Sapna dodijelila Općina Sapna.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je tri odluke o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona koje se u najvećoj mjeri odnose na oblast obrazovanja.
Zahtjev za promjenu člana Komisije za provođenje procedure javnog oglasa za imenovanje Kantonalnog pravobranioca danas nije dobio podršku Vlade, a nakon kraće rasprave Ministar finansija, predlagač Odluka o izmjenama i dopunama Odluka o Planu novčanih tokova za period oktobar-decembar 2008. godine i odobravanju sredstava u Operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za novembar i decembar 2008. godine, je povukao ove Odluke.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.