TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2019.
Vlada TK prihvatila informaciju o pregovorima:
Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu traži povećanje satnice

Tuzlarije


Na jučer održanoj redovnoj sjednici Vlada TK prihvatila je Informaciju o vođenju aktivnosti sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona, radi zaključivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

Kako se u Informaciji navodi, predstavnici Sindikata su saglasni sa tekstom novog Kolektivnog ugovora ali da se dopuni sa jednom izmjenom koja bi se odnosila na povećanje satnice sa 2, 41 KM na 2, 65 KM. Na takav zahtjev predstavnika sindikata, Ministrica je izjavila da bi se u narednih 90 dana trebale sagledati finansijske mogućnosti u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK, te da bi tek tada trebalo razgovarati o mogućnostima odgovora na ovaj zahtjev Sindikata.

Na kraju zadnjeg održanog sastanka predstavnici Sindikata su ostali pri svom zahtjevu za povećanje satnice i izjavili su da ne mogu potpisati novi - ponuđeni tekst Kolektivnog ugovora.

Podsjećamo, prošle godine potpisani kolektivni ugovor je važio do 1. juna ove godine, te se i primjenjivao 90 dana nakon isteka važenja odnosno do 1. septembra. U narednom periodu Vlada će formirati pregovarački tim koji će sa predstavnicima sindikata započet pregovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK