TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2008.
Ostale Odluke Vlade TK donesene na 70. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj 70. sjednici, održanoj 18.12. razmatrala je predstavke Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika pravosuđa, tužilaštva i organa uprave Tuzlanskog kantona i Kantonalnog odbora sindikata srednjeg obrazovanja koja se tiče zahtjeva da se Zaključak Vlade FBiH o visini osnovice za plaće primijeni i na nivou kantona.



Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da precizira svoj Zaključak ukoliko se on odnosi samo na federalne organe uprave ili da ga stavi van snage, ako je namjera bila da se odnosi na sve nivoe vlasti. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona ukazuje da Zaključak Vlade FBiH nije donesen u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH jer je prije njegovog donošenja bio neophodan dogovor sa vladama kantona i sindikatom.
U slučaju da Vlada FBiH u roku od 30 dana ne postupi u skladu sa stavovima iznesenim u ovom Zaključku Vlada Tuzlanskog kantona će opredijeliti svoj stav u pogledu pokretanja sudskog postupka za utvrđivanje ništavnosti ovog Zaključka Vlade FBiH.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je tri Odluke o odobravanju sredstava sa pozicije „Manifestacije“:
- Sportskom savezu Tuzlanskog kantona 15 000 KM za sufinansiranje 15. Proglašenja sportiste godine Tuzlanskog kantona
- Medžlisu islamske zajednice 1 000 KM za refundaciju dijela troškova za organizovanje humanitarne utakmice „Za dječiji osmijeh“
- Koordinaciji hrvatskih i katoličkih udruga i institucija sa područja Tuzlanskog kantona 2 000 KM za održavanje Božićnog prijema

Vlada TK donijela je Odluke o formiranju centralnih popisnih komisija Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za korisnike iz nadležnosti ovih ministarstava.

Dalje je donesena Odluka kojom je prihvaćen tekst Aneksa 6 ugovora između NLB Tuzlanske banke d.d. Tuzla i Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, po osnovu kredita za rješavanje stambenih potreba boračke populacije. Aneksom je definisano da će ukupna sredstva namijenjena za subvencioniranje kamata biti deponova kod ove banke i to 67 779, 35 KM kao namjenski depozit po viđenju iz kojih će Banka sama naplaćivati dospjelu subvencioniranu kamatu i 165 000, 00 KM kao oročeni depozit na 12 mjeseci.

Donesen je Zaključak kojim se Općinskom vijeću Kalesija predlaže da stavi van snage Rješenje kojim se Vladi Tuzlanskog kantona dodjeljuje na korištenje zemljište namijenjeno za izgradnju memorijalnog centra žrtvama rata sa područja opštine Zvornik. Naime, Vlada Kantona, kao kolegijalni izvršni organ, nema svojstvo pravnog lica i nije u mogućnosti biti

Data je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ureda za internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona. Pravilnik je usklađen sa Uredbom o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije kantonalnih, gradskih i općinskih organa državne uprave.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju Javnog oglasa za nominovanje i izbor kandidata za članove školskih odbora iz reda osnivača u 40 osnovnih i 14 srednjih škola, u kojima su članovima mandati već istekli ili će isteći u naredna tri mjeseca.

Odobreno je Rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o imenovanju komisije za reviziju zaključenih ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta za općine Gradačac, Srebrenik, Živinice, Lukavac i Kalesija. Komisije imaju zadatak uraditi reviziju zaključenih ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na području svoje općine, u saradnji sa Općinskom službom za imovinsko-pravne poslove utvrditi stvarno stanje površina državnog poljoprivrednog zeljišta i ove izvještaje dostaviti Ministarstvu.

Razmatrana je žalba Adnana Hodžića iz Tuzle na rješenje o imenovanju Nadzornog odbora RTV Tuzlanskog kantona i prigovor Azema Poljića na prijedlog člana Upravnog odbora Fonda PIO BiH. Vlada je odbila žalbu i prigovor podnesene na navedeno rješenje i prijedlog kao neosnovane.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju na korištenje motornog vozila Institutu za nestale osobe Sarajevo, Ured u Tuzli. Dodijeljeno je vozilo marke Golf III, vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona na korištenje u toku 2009. godine.
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja kao predlagač Odluke o izmjenama Odluke o odobravanju sredstava sa pozicije Kapitalni transferi danas je povukao ovu tačku dnevnog reda i o njoj nije vođena rasprava.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.