TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2019.
Federalna ministrica obrazovanja i nauke u posjeti Tuzli

Tuzlarije


Stanje u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, realizacija projektnih aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama i pravci za djelovanje u nastavku saradnje bile su teme jučerašnjeg sastanka ministrice obrazovavanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahrete Brašnjić sa ministricom obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine Elvirom Deliberović.

Tuzlarije


Razgovaralo se i o realizaciji kapitalnih projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja programima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te učešću u programu "Poboljšanja uslova iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Federaciji BiH", kao i o mogućnostima realizacije projektnih aktivnosti na izgradnji školskog objekta osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli.

Tuzlarije


Podsjećamo da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u 2018. godini izdvojilo 360.080, 00 KM za realizaciju projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona i nabavci udžbenika, odnosno 334.200 KM, u 2019. godini. Ukupan udio sredstava, za podršku projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona, programima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, za ovu i prethodnu godinu, iznosi preko 20%. Projekte iz oblasti visokog obrazovanja i nauke sa područja Tuzlanskog kantona podržani su u 2018. godini sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u iznosu od 407.632, 34 KM.

Osim toga, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, u 2018. godini, odobrila sredstva ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, za realizaciju projekata u osnovnim školama sa područja Gradačca i Živnica u iznosu od 410 hiljada KM. Riječ je o projektima utopljavanja objekta u JU Druga osnovna škola Živinice, dovršetku izgradnje sportske dvorane u JU OŠ Hamdija Kreševljaković u Kamberima, izgradnje fiskulturne sale u JU OŠ Edhem Mulabdić u Međiđi Donjoj, izgradnje objekta područne škole u Vučkovcima i kupovine interaktivnih tabli, školskog namještaja i sportskih rekvizita u JU OŠ Dr.Safvet-beg Bašagić u Gradačcu.

Tuzlarije


Radna posjeta iskorištena je za posjetu multimedijalnom kabinetu informatike u JU Osnovna škola "Pazar" Tuzla, koja je opremljena sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u u iznosu od 54 hiljade KM, te JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, gdje je resorno federalno ministarstvo osiguralo sredstva u iznosu od 40 hiljada KM za sufinansiranje projekta sanacije i rekonstrukcije podova i mokrih čvorova.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK