TUZLARIJE - BILTEN TK

01.08.2017.
Tuzlanski kanton naplatio od koncesija koliko svi ostali kantoni zajedno

TuzlarijePrihodi Tuzlanskog kantona od naplate koncesionih naknada iznose oko 5, 6 miliona maraka godišnje, više nego svih ostalih kantona zajedno u Federaciji koji imaju naplatu od 5, 1 milion, izvijestila je BHRT.

Pored toga što taj kanton važi kao jedan od najbogatijih, pogotovo rudnim bogatstvima, mineralnim ležištima i vodom, čini se da je i daleko najorganizovaniji u segmentu dodjela koncesionih ugovora i njihovih naplata.

Punionica flaširane vode Bistrik iz Devetaka iz Lukavca, koja postoji od 2005. godine, koncesioni ugovor sa Vladom TK potpisala je prije dvije godine i od tada bilježi porast prodaje flaširane voede. U prošloj godini prodali su oko 800.000 litara, dok se u ovoj godini očekuje promet od 1, 1 milion litara flaširane vode.

- Imamo efekte od sklapanja koncesionog ugovora u smislu povećane prodaje. U posljednje dvije godine naša prodaja se povećava do 30 posto,
a prethodno smo imali porast od 5-6 posto. Primjećujemo da ima efekta od koncesije. Više smo zastupljeni u medijima, navodi se da smo ovlašteni distributer i da koristimo prirodna bogatstva BiH. To su domaći potrošači prepoznali kao domaći brand i više nas konzumiraju. Samim tim više i prodajemo, kazao je Miralem Gasal zamjenik direktora firme Papago, koja je proizvođač vode Bistrik.

Prema izvještaju o radu Komisije za koncesije TK, najviše koncesija, čak 20, odnosi se na korištenje vode, zatim slijedi eksploatacija krečnjaka sa 9 koncesija, te eksploatacija kvarcnog pijeska sa tri. Četiri koncesije odnose se na manje hidroeenergetske objekte, a samo tri za koritšenje uglja - dvije za mrki i jedna za lignit.

Prihod od koncesija je projektovan na oko 5, 6 miliona KM, što je za oko 0, 5 miliona KM više nego od svih ostalih kantona zajedno u Federaciji.
Iako su prihodi najveći od rudnika, koji su i najveći dužnici, očigledno je da ovaj kanton ima najbolju strategiju o dodjeli koncesija u BiH.

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović kaže za BHT da je Tuzlanski kanton, kad je u pitanju prihod od koncesija lider na području Federacije i u smislu fakturisanog iznosa prihoda i u smislu naplate koncesija. Dvadeset posto prihoda od naplaćenih koncesija ide Kantonu, a 80 posto lokalnoj zajednici na čijem teritoriju se nalazi resurs koji je predmet koncesije,

Dodaje da se najveći dio nenaplaćenih prihoda odnosi na rudnike uglja - Kreka i Đurđevik.
Dug TK po osnovu kocnesija iznosi oko 13 miliona KM, od čega 90 posto otpada na rudnike. Rudnik Kreka ima dug od 11, 2 miliona KM, ali kao preduzeću od velikog značaja za ovu regiju, pa i državu, Vlada TK nije htjela koristiti represivne mjere.
Nakon zajendičkog sastanka dogovoren je plan otplate u narendom periodu koji je zadovoljio sve strane.

Priredio(la): indikator.ba