TUZLARIJE - BILTEN TK

06.10.2017.
Položen kamen temeljac za izgradnju fiskulturne sale OŠ ˝Sjenjak˝

Tuzlarije


Polaganjem kamena temeljca danas je zvanično i otpočela izgradnja fiskulturne sale za potrebe učenika Osnovne škole „Sjenjak“ u Tuzli. S obzirom da se radi o zajedničkom projektu Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, kamen temeljac zajedno su položili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i resorni ministar Zlatan Muratović, te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Kako je danas rečeno, već u septembru naredne godine učenici ove škole, će, 13 godina nakon izgradnje školskog objekta, u sklopu škole imati prostor za sport i rekreaciju u redovnom nastavnom procesu.

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona rekao je da je ovo veliki dan za Vladu Tuzlanskog kantona jer se rješava jedan dugogodišnji problem.

- Ove godine Vlada je izdvojila 150.000 KM za realizaciju ovog projekta i to je samo dio od ukupno 1, 4 miliona KM koliko smo ove godine izdvojili za kapitalne projekte u oblasti obrazovanja. Ovogodišnja izdvajanja dovoljna su za početak radova, a mi ćemo već naredne godine, ponovno sa Gradom Tuzla, izdvojiti i preostala potrebna sredstva kako bi se izgradnja okončala do početka naredne školske godine, rekao je premijer Gutić i zahvalio se gradonačelniku Imamoviću koji je spremno prihvatio prijedlog Vlade da se zajednički osiguraju sredstva i konačno izgradi fiskulturna sala.

Tuzlarije


Gradonačelnik Imamović je podcrtao da će se i naredne godine u Budžetu Grada osigurati sredstva za nastavak ovog projekta, te najavio da će se i u neposrednoj blizini OŠ „Sjenjak“ u skorijoj budućnosti graditi i moderan i po visokim standardima uređen park.

Tuzlarije


Lijep je ovo projekat. Premijer Vlade TK Bego Gutić i ja smo se dogovorili, da zajedničkim snagama Vlada TK i Grad Tuzla podignu sportsku dvoranu ovdje, za učenike OŠ Sjenjak i tako ćemo i uraditi. Dio sredstava će biti izdvojen ove godine, a drugi dio naredne godine. Mislim da će to biti blagovremeno ostvareno. A preko puta ove škole mi smo planirali, na ovome velikom placu, koji će pola biti zgrada, tamo na strani prema zapadu, a ovaj prostor prema školi biti će jedan veliki, po visokim standardima dobro uređeni park. Ovo je jedna dobra, zajednička aktivnost Vlade TK i Grada Tuzle i vidjet ćete kako će to uroditi plodom, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


- 13 godina i 13 generacija naših učenika su bili oštećeni za izvođenje adekvatne nastave tjelesnog odgoja, a Škola je bila uskraćena za mogućnost organiziranja nekih drugih, vannastavnih aktivnosti naših učenika, kao što su priredbe, manifestacije i sl. Danas smo svi presretni zbog zvaničnog početka izvođenja radova na izgradnji fiskulturne sale, rekla je direktorica škole Indira Lukavica, te još jednom izrazila svoju ličnu, te zahvalnost svih uposlenika škole, a posebno oko 500 učenika koji pohađaju ovu školu, Vladi Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzli za stvaranje preduslova i omogućavanje realizacije ovog veoma važnog projekta.

Tuzlarije

Podsjećamo, vrijednost projekta procjenjuje se na oko 470.000 maraka, a kako je dogovoreno, Vlada je iz Budžeta TK za ovu godinu za izgradnju sale, u okviru Programa kapitalnih ulaganja, osigurala 150.000 KM, dok je Grad Tuzla izdvojio 50.000.

Tuzlarije


Ovi iznosi su dovoljni za početak radova, a naredne godine Vlada će osigurati dodatnih 170.000, a Grad 100.000 KM, čime će se zaokružiti kompletna finansijska konstrukcija kako bi oko 500 učenika ove škole, 13 godina nakon njene izgradnje dobili i fiskulturnu salu za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Priredio(la): Odj.za inform.Vlade TK/Grad Tuzla