TUZLARIJE - BILTEN TK

14.03.2018.
Održana 29. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle:
Produžava se rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

U zgradi Gradske uprave danas je održana 29. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, tokom koje je razmatrano osam tačaka dnevnog reda.

Tuzlarije


Nakon Kolegija gradonačelnik Tuzle je naglasio pozitivne pomake u našem gradu, između ostalog istaknuvši smanjenje stope nezaposlenosti.

- Opšta konstatacija je da u Tuzlanskom kantonu imamo stopu zaposlenosti 50, 8 posto, a u gradu Tuzla stopa zaposlenosti je 64 posto, da sa decembrom 2017. godine imamo 31.610 zaposlenih i 17.844 nezaposlenih. Prvo je uspjeh što su sačuvana postojeća radna mjesta, zapažamo rast broja zaposlenih kao i manji broj nezaposlenih nego u ranijem periodu, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Članovi Kolegija razgovarali su o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, te o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava.

- Zakon sadrži ključnu odredbu kojom se datum 19.7.2007. godine kao granični datum izgradnje objekata za koje se može vršiti legalizacija, mijenja u 10.9.2012. godine. U svom obrazloženju predlegač, odnosno Vlada TK, navodi da je razlog otežano provođenje zakona zbog oblačnosti u vrijeme smimanja, te ističu da su građevine jasnije vidljive na snimcima iz 2012. godine. To je predmet izmjena i dopuna Zakona. Za Službu za prostorno uređenje i zaštitu okolice to znači da zahtjevi za legalizaciju objekata koji su izgrađeni nakon 2007. godine ulaze u postupak legalizicije, kazao je između ostalog Omar Hadžić šef Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Što se tiče dopuna Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava, promjene se odnose na pogodnosti za mlade bračne parove, koji će biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava.

- Osnovni sadržaj izmjena je postupak oslobađanja od plaćanja poreza na promet nepokretnost i prava mladih bračnih parova koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Primjenjivalo bi se na područje Tuzlanskog kantona, a odnosi se na starosnu dob do 30 godina, pojasnila je šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković.

Za martovsku sjednicu Gradskog vijeća Tuzla planirano je razmatranje Informacije o projektima iz oblasti poduzetništva. O tome je danas govorio Zijad Lugavić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnost.

- Grad Tuzla je oslanjajući se na vlastite razvojne resurse izradio uspješan model u pružanju podrške lokalnom razvoju. U tome učestvuje kompletna administracija. Veoma je teško odvojiti segmente rada bilo koje službe kada je u pitanju razvoj ambijenta poduzetništva srednjih i malih preduzeća. Prošle godine je otvoren Centar za podršku poduzetnicima i privrednicima koji služi kao podrška svima koji žele da investitaju u Tuzli. Primijenjen je multidisciplinarni pristup pružanja informacijama.

Danas je razmatran i Izvještaj o radu i poslovanju JU "Centar za socijalni rad" Tuzla za prošlu godinu, te Nacrt Regulacionog plana dijela Prostorne cjeline Sjenjak I i Prostorne cjeline Sjenjak II, zatim prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana prostorne cjeline Topolica u Tuzli. Radi se o lokaciji na lijevoj obali Jale, prema bolnici u Slavinovićima.

Utvrđeni su i prijedlozi imovinsko-pravnih akata i to Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dječijeg igrališta u naselju Mihatovići, Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju puta u naselju Moluhe, Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izvođenje radova "Regulacija rijeke Jale III faza", te donesena rješenja o utvrđivanju prava vlasništva.

Tuzlarije


O svemu će biti više riječi na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla na kojoj će, danas utvrđene prijedloge, razmatrati i usvajati vijećnici Gradskog vijeća.

S.M.