TUZLARIJE - BILTEN TK

02.04.2018.
Razgovor o stanju u osnovnom obrazovanju

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović sa saradnicima sastali su se danas sa delegacijom Aktiva direktora osnovnih škola TK.

Tuzlarije


U cjelini zadovoljni jer je napredak vidljiv, predstavnici Aktiva naveli su neke od problema čije bi rješavanje uticalo na još bolje stanje u osnovnom obrazovanju. Neka od njih, rečeno je ovom prilikom, su neravnomjerna ulaganja u poboljšavanje uslova u pojedinim školama, problemi napredovanja te koeficijenti za obraćun plata.

Tuzlarije

Premijer Suljkanović je istaknuo kako je politika ulaganja određena prioritetima koje je resorno ministarstvo već napravilo te da će ove godine 60 % sredstava kapitalnih ulaganja iz budžeta otići u obrazovanje, što čini gotovo 3 miliona KM.
„Ovo su značajna sredstva ali nisu dostatna da se odjednom ravnomjerno poboljša stanje u svih 88 osnovnih škola na području TK“, rekao je premijer Suljkanović te dodao da se nada da će se za 3-4 godine popraviti standard kada je u pitanju smještaj, kabineti i oprema u svim školama.


Resorni ministar Muratović istaknuo je da je Vlada TK ove godine povećala plate u obrazovanju te da će pojedinačni problemi u obliku koeficijenata i platnih razreda također doći na red za rješavanje.


Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK