TUZLARIJE - BILTEN TK

22.05.2018.
Obilježan Dan policije TK:
Građani mogu računati na našu policiju

Na današnji dan, 22. maja 1997. godine, Vlada Tuzlanskog-podrinjskog kantona donijela je Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog–podrinjskog kantona. Od tada se 22. maj obilježava kao Dan policije.

Tuzlarije


Husein Topčagić, ministar MUP-a TK izrazio je zadovoljstvo urađenim u prethodnoj godini. Istakao je da je sigurnosna situacija na području Tuzlanskog kantona zadovoljvajuća:

- Sigurnost je temelj kvalitetnog života. Želim da čestitam svim pripadnicima MUP-a Dan policije. Imali smo niz aktivnosti, to je prilika i da se sjetimo i poginulih pripadnika policije. Imali smo zvaničan prijem porodica poginulih, ispraćaj naših penzionera. Dan policije je i prilika da najkvalitetnijima uručimo pohvale, novčane nagrade, kao i unapređenja. Za nas je najznačajnije da imamo povoljno stanje sigurnosti na područku TK. Ostvareni su strateški i programski ciljevi Ministarstva. Imamo zadovoljavajuće stanje kada je u pitanju kriminalitet, stanje javnog reda i mira, te stanja u saobraćaju. Radili smo puno na materijalno tehničkom opremanju kao i podizanju kvalitete pružanja usluga građanima. Mislim na izmještene CIPS lokacije. Po prvi put nakon 20 godine Vlada TK je potpisala kolektivni ugovor sa policijskim službenicima, a podigli smo i standard, tako da smo mimo onih 6% povećanja plata svim budžetskim korisnicima, imali i posebno povećanje za policijske službenike na ulici. Možemo biti zadovoljni sa onim što smo uradili. Naravno, osjećaj sigurnosti je subjektivni osjećaj svakog pojedinca ali važno je da nemamo organizovanog kriminala, krivičnih djela terorističkog akta.

Tuzlarije


Komesar policije Dževad Korman kazao je da defile policijskih vozila nije demonstracija sile nego prilika da građani vide čime naša policija raspolaže, te da znaju da mogu računati na policiju.

- Ovo je prilika kada se prisjećamo naših pripadnika policije koji su dali živote u odbrani BiH ili su izgubili život vršeći policijsku dužnost. Današnji defile vozila, nije demonstracija sile nego prikaz građanima da mogu računati na dobro opremljenu, uvježbanu policiju, koja je spremna da u svakoj prilici djeluje kada je u pitanju njihova sigurnost. Želim da se zahvalim Vladi TK koja je prepoznala potrebu opremanja policije. Nivo opremljenosti policije je na zadovoljavajućem nivou.

Tuzlarije


Centralno obilježavanje ovog značajnog datuma održano je danas ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Nakon defilea policijskih automobila i postrojavanja Jedinice policije za specijalnu podršku ispred zgrade MUP-a TK položeno je cvijeće i odato poštovanje poginulim pripadnicima policije. Ispred spomem obilježja cvijeće su položili predstavnici Skupštine TK, Vlade TK, menadžmenta MUP-a TK, porodica poginulih pripadnika policije, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja TK, Udruženja građana demobilisanih policajaca 1992-1995 "Manevarac" Tuzla i drugi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Povodom obilježavanja Dana policije, organizovane su sportske manifestacije i druge prigodne aktivnosti na području policijskih uprava i policijskih stanica MUP-a TK a planirana je i Svečana akademija u BKC-u.


S.M.