TUZLARIJE - BILTEN TK

27.06.2018.
Vlada prihvatila Informaciju o monitoringu stanja ležista kamene soli

Vlada TK je jučer prihvatila Informaciju o monitoringu stanja stijenskog masiva na tuzlanskom ležištu kamene soli.

Tuzlarije


Kako se u informaciji navodi, proces trajne obustave eksploatacije se, prema dostupnim podacima, odvija u skladu sa očekivanjima. Na osnovu prikupljenih i analiziranih podataka tokom implementacije Monitoringa može se zaključiti da rekultivacija područja sonih bunara nije dovršena, da je zapunjavanje glavnog i ventilacionog okna završeno, te da su mjerenjem relativnog pomjeranja blokova duž markantnih ožiljaka slijeganja na području potvrđena ranija zapažanja da su deformacije generalno izraženije na rubnim ožiljcima slijeganja i da su dominantna vertikalna pomjeranja blokova u ulici VI Bosanska (raskrsnica do br. 3); na Slatini (Trotoar iza solitera kod Licinog kafića i iza obdaništa); kod Ćevabdžinica Bešlagić; na Korzou (stepenište ispred slastičarne); kod Fontane Jedinstva, kod Ulaza u komemorativni centar; u Kojšino kod Kompreda (raskrsnica); T-17 Soliter Slatina (iza obdaništa).

Rezultati hemijskih analiza vode sa pijezometara gdje su uzorkovanja vršena redovno i na istim dubinama, pokazuju da nema većih odstupanja u odnosu na rezultate iz prethodnog perioda i da su u granicama tačnosti metoda analiziranja. Prema prikupljenim parametrima oscilacija podzemnih voda konstatovano je da nije bilo nekih većih odstupanja, da i dalje traje slijeganje površine terena i da intenzitet ovisi od tehnogenih aktivnosti i hidrološke prilike.

Unutar revira „Tušanj“ u zoni proloma, međukomornih stubova i području krovinskih sedimenata zahvaćenih slijeganjem uslijed nekontrolisane eksploatacije dešava se proces preraspodijele napona koji se prati seizmološkim mjerenjima, a registrovani potresi, kao posljedica rasterećenja „masiva“, su na granici osjetljivosti opreme.