TUZLARIJE - BILTEN TK

05.07.2018.
Počinje izgradnja objekta Općinskog suda Tuzla

Tuzlarije


Ako se sve bude odvijalo po planu, za godinu dana Općinski sud u Tuzli će početi raditi u novoj zgradi.

Tuzlarije
Budući izgled objekta


Svečanosti su, uz brojne goste, prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, predsjednik Skupštine TK Senad Alić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji se danas prvi obratio prisutnima rekavši:

Tuzlarije
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović


- Spremni smo pružiti i podršku opremanju prostora pravosudnih institucija. Duboko smo svjesni da je pomoć pravosuđu u njegovom opremanju zapravo pomoć građanima kojima je potrebno efikasno i potpuno neovisno pravosuđe. Jer samo neovisno i efikasno pravosuđe garancija je zaštite prava i sloboda svih građana, riječi su gradonačelnika Imamovića.

Tuzlarije
Ambasador Wigemark


Ambasador Wigemark je naglasio da je EU rad pravosudnih institucija u različitim oblastima podržala sa oko 50 miliona eura, oko 20 miliona eura je utrošeno na unaprjeđenje infrastrukturnih objekata, a na područje Tuzle 4, 5 miliona eura.

- Hvala svima koji su podržali projekat, posebno mojoj domovini Švedskoj, susjedima Norvežanima. Hvala im na osiguranoj finansijskoj pomoći, a moram istaknuti izvanrednu saradnju sa predstavnicima svih nivoa vlasti. Prema mojim saznanjima svi su zajedno radili i sarađivali.

Izgradnju Općinskog suda i obnovu Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli u vrijednosti od 4, 5 miliona eura finansira Evropska unija. Ovim projektom će se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH.

Tuzlarije
Premijer TK Suljkanović


Vlada TK je za stvaranje preduslova za rušenje starog objekta "Doma armije" i izgradnju novog objekta Suda, administrativne i druge takse, u proteklom periodu izdvojila skoro 270.000 KM.

- Vlada je od samog početka ovom projektu iskazala svu svoju podršku. U tom smislu mi smo kao Vlada sve naše kapacitete stavili na raspolaganje i zadovoljstvo nam je da su sve one aktivnosti koje su dogovorene sa Vladom Tuzlanskog kantona u predviđenim rokovima i realizirane. Činjenica da Sud radi na četiri lokacije dovoljno govori o složenosti uslova u kojima se radi. Očekujemo da će se povećanje kvaliteta uslova u kojima rade, nesumnjivo odraziti i na efikasnost ovih pravosudnih institucija, a tu na prvom mjestu mislim na brzinu rješavanja predmeta, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

Zadovoljstvo polaganjem kamena temljeca izrazio je i predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović koji je rekao:

- Za nas je ovo veliki dan jer poslije 1963. godine napokon počinje gradnja Općinskog suda u Tuzli. Do sada smo bili korisnici prostora u vlasništvu drugih pravnih lica i trenutno radimo na četiri lokacije. S novom zgradom, koja će biti najljepša zgrada pravosudnih institucija u BiH, dobit ćemo optimalan prostor za rad.

Tuzlarije


Na kraju svečanosti kamen temeljac za izgradnju novog objekta Općinskog suda u Tuzli položili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Tuzlarije


Rok izgradnje godinu dana.

S.M.