TUZLARIJE - BILTEN TK

02.09.2019.
Počinje nova školska godina u Tuzlanskom kantonu

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu počinje danas 2. septembra 2019. godine i prema Školskom kalendaru traje do sredine juna naredne godine.

Tuzlarije


U osnovne škole u Tuzlanskom kantonu ove godine upisano je 4100 prvačića, što je za 50 učenika manje nego u školskoj 2018./2019. godini.

Prvačići će i ove godine dobiti besplatne udžbenike za što je sredstva obezbijedila Vlada TK.

Besplatne udžbenike će dobiti i učenici drugih razreda osnovnih škola u TK iz reda socijalno ugroženih porodica za što je sredstva obezbijedlo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Vlada TK i uovoj školskoj godini sufinansira 50 % mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu.

Pravo na sufinansiranje prijevoza imaju učenici koji stanuju na udaljenosti većoj od dva kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima, te učenici sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona na udaljenosti većoj od dva kilometra od najbliže škole, koju pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona

Centralna manifestacija prijema učenika prvih razreda povodom početka školske 2019/2020. godine u Tuzlanskom kantonu je u JU Osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić" Zelinja Donja u Gradačac. Manifestaciji će prisustvovati Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, sa saradnicima.

S.P.