TUZLARIJE - BILTEN TK

19.12.2008.
Održana 70. redovna sjednica Vlade TK


U zgradi Vlade TK danas je održana 70. redovna sjednica Vlade. U okviru prve tačke dnevnog reda usvojena je Uredba o naknadi troškova svjedocima, vještacima i tumačima u upravnom postupku, koju je prezentirala ministrica pravosuđa i uprave Jasminka Mijatović.



Uredba je donesena u skladu sa Zakonom Federacije BiH i njome se regulišu naknade troškova putovanja, izgubljene zarade zbog odazivanja na poziv organa uprave u svojstvu svjedoka, vještaka ili tumača, nagrade, kao i naknade materijalnih troškova.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluke Ministarstva finansija o izmjenama i dopunama Odluka o Planu novčanih tokova za period oktobar/decembar 2008. godine i odobravanju sredstava u Operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za novembar i decembar 2008. godine. U skladu sa ovim odlukama ukupna procijenjena sredstva za period oktobar/decembar 2008. godine su povećana sa 76 148 477, 40 KM na 85 178 556, 40 KM.

Do kraja godine internim dogovorim između ministarstava te pokazanom kolegijalnošću bi trebalo učiniti dodatne napore i analize utroška sredstava kako bi se kroz uvedena ograničenja obezbijedila sredstva neophodna za izmirenje stvorenih obaveza po osnovu dječijeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja u toku 2008. godine.

Zdenko Tadić je ispred Kantonalne uprave civilne zaštite obavijestio danas da je sve spremno za snježne padavine i da ne postoji bojazan ni za jednu općinu na području TK te je Vlada usvojila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o pripremljenosti za zimsko održavanje puteva na području Tuzlanskog kantona u sezoni 2008/2009. godina.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o realizaciji jesenje sjetve u Tuzlanskom kantonu. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Amir Hasić rekao je da je jesenjom sjetvom u Tuzlanskom kantonu ove godine obuhvaćeno 6 846, 90 ha što je 94, 08% u odnosu na plan. Jesenja sjetva je obavljena na 439 ha više u odnosu na prošlu godinu.

U nastavku sjednice data je saglasnost na Rang listu novokandidovanih projekata Tuzlanskog kantona za izradu Programa javnih investicija Federacije BiH za period 2009-2011. godine, dodijeljeno je 50 000 KM za sufinansiranje programa i projekata udruženja i asocijacija iz oblasti poduzetništva. Vlada TK odobrila je i 300 000 KM za toplifikaciju Lukavca i Tuzle.

S.Mešić