TUZLARIJE - BILTEN TK

13.06.2017.
Federalno ministarstvo za izbjeglice:
Kontinuirana pomoć povratnicima u Koraj

Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice i u ovoj godini nastavlja sa kontinuiranom pomoći povratnicima u Koraj.

Tuzlarije


U prošloj godini realiziran je projekat poboljšanja vodosnabdijevanja koji je od krucijalne važnosti za ovo mjesto. Povećan je kapacitet vode do 500 m3 na dnevnom nivou. Postavljen je novi sloj filtera koji omogućava bolju filtraciju vode, a samim tim i kvalitet vode. Također, obezbjeđen je dotok novih količina vode, posebno u kritičnim mjesecima, kao i veća mogućnost za razvoj lokalne zajednice u svim segmentima.

Osim pomenutog, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice uzelo je ušešće u izgradnji vakufske kuće u Koraju, kao i postavljanju zaštitne ograde na stadionu "Luke".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U 2017.godini planirano je da se uz podršku Ministarstva realizuje sanacija lokalnog puta na relaciji Čelić-Gajevi-Koraj, kao i izgradnja vjerskog objekta - munara u Koraju - zaseok Gajevi.

Kako je na čelo Ministarstva došao ministar Edin Ramić, Korajci mogu biti zadovoljni odnosom koji vlada na relaciji Koraj-Ministarstvo. Pored redovnih javnih poziva za pomoć u održivom povratku preko kojih Korajci mogu aplicirati i dobiti razne vrste pomoći, nesebična je podrška i projektima od opšteg značaja.

- Ministarstvo je prepoznalo trud i zalaganje naših mještana, posebno onih okupljenih oko Fudbalskog kluba "Koraj". Pomogli su nam u realizovanju projekta izgradnje zaštitne ograde, a svoj doprinos dali su i lokalni poduzetnici i Opština Lopare. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da svake godine FMROI pomaže naš klub u organizaciji tradicionalnog turnira koji se održava krajem mjeseca jula, kazao je za Tuzlarije Mahir Ćejvanović, mještanin i aktivista u klubu.

Tuzlarije


Specifičnost nas Korajaca jeste da uvijek tražimo još više, a sve u cilju rješavanja problema od kojih zajednica ima koristi, tako da ćemo u narednom periodu aplicirati na još nekoliko projekata prema Ministarstvu, koji će, nadamo se, kao i ovaj naš projekat ograde ugledati svjetlo dana, dodao je Ćejvanović.

S.P.