TUZLARIJE - BILTEN TK

25.12.2008.
Održana 41. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Utvrđene mjere štednje za 2009. godinu


Vlada Tuzlanskog kantona danas je na 41. vanrednoj sjednici donijela Zaključak o prvom paketu mjera štednje za 2009. godinu. Prema ovom Zaključku bit će obustavljena sva nova zapošljavanja, izuzev u slučajevima kada je neophodna zamjena za ranije popunjena mjesta i uspostavljanje novih kantonalnih institucija po posebnim zakonima.



U 2009. godini će za 10% biti smanjeni troškovi mobilnih i fiksnih telefona, reprezentacije, dnevnica, goriva i drugih materijalnih troškova, čije smanjenje neće uticati na obavljanje osnovnih funkcija. Smanjenje je predviđeno u odnosu na izvršenje Budžeta u 2008. godini. Bit će potpuno obustavljena nabavka novih putničkih vozila za službene potrebe, izuzev Ministarstva unutrašnjih poslova i kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji će svoje potrebe koje su iskazali u Nacrtu Budžeta za 2009. godinu umanjiti za 30%.

Dogovoreno je da se ukinu naknade za rad svim službenicima i namještenicima, odnosno drugim uposlenicima organa ili insitucije angažovanim u radu radnih tijela i komisija koje formira taj organ ili institucija za vršenje svojih nadležnosti, te da se za 30% smanje ukupni troškovi za prekovremeni rad kod svih budžetskih korisnika.

Vlada ostaje pri prijedlogu da plaće i ostale naknade budžetskih korisnika ostanu na nivou 2008. godine.

Sve ove mjere bit će i dio smjernica prilikom izrade prijedloga Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona