TUZLARIJE - BILTEN TK

06.12.2019.
Tuzlanski kanton:
Unaprjeđenje odredbi Zakona o javno – privatnom partnerstvu

Tuzlarije


Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Vlada TK je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona. Ovim izmjenama i dopunama nastoje se unaprijediti odredbe definisane u Zakonu, a sve s ciljem stvaranja boljih uslova i procedura za uspješnije ostvarivanje saradnje javnog i privatnog sektora.

Između ostalog dopunjene su definicije osnovnih pojmova korištenih u Zakonu kao što su "zainteresovani ponuđač", "tehnička dokumentacija", "nominirani troškovi", te su izmijenjena osnovna obilježja javno – privatnog partnerstva (JPP) koja se odnose na prava i ovlaštenja potrebna za provođenje projekta JPP, uključujući pravo građenja i koncesije.

Izmjenama je i pojednostavljena procedura imenovanja radnih tijela za projekte JPP iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, te je i propisana je priprema tehničke dokumentacije. Dopunom je propisano učešće privatnog sektora u pripremi prijedloga projekta JPP-a.

Odredbe Zakona o javno-privatnom partnerstvu ne sadrže mogućnost samoinicijativne ponude, ali uvažavajući nedostatak finansijskih i ljudskih resursa javnih tijela za pripremu prijedloga javno-privatnog partnerstva projekta, ovim dopunama se omogućava učešće privatnog sektora u pripremi prijedloga projekta javno-privatnog partnerstva.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK