TUZLARIJE - BILTEN TK

26.12.2008.
Vlada Tuzlanskog kantona
Utvrđen prijedlog Programa prevencije bolesti ovisnosti


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je utvrdila Prijedlog programa prevencije bolesti ovisnosti na području Tuzlanskog kantona za period 2009-2013. godina. Koordinacioni tim Vlade je u pripremi ovog dokumenta uvažio niz prijedloga i primjedbi koje su dobijene u toku javne rasprave o Nacrtu Programa.

Glavni ciljevi Programa prevencije bolesti ovisnosi na području Tuzlanskog kantona su:
- unapređenje i poboljšanje općeg zdravlja stanovnika Tuzlanskog kantona
- kontinuirana prevencija ovisnosti
- smanjenje obima problema narkomanije uz multidisciplinarni pristup

U Akcionom planu preventivnog djelovanja u periodu 2009-2013. godina kao glavni nosioci ovog Programa navedeni su porodica i lokalna zajednica, uz posebnu razradu uloge zdravstvenog sistema, obrazovnog sistema i nevladinog sektora u prevenciji ovisnosti, te
Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u dijelu borbe protiv ovisnosti.

Većina predloženih aktivnosti bazirana je na edukaciji i koordiniranom medijskom odnosno javnom djelovanju u cilju prevencije.
Programom je planirano da se do kraja 2010. godine osnuje JU Zavod za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti, te kontinuirana realizacija programa rehabilitacije u zajednici za ovisnike o drogama i osnivanje Javne ustanove za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama.

Među nosiocima aktivnosti predviđenih Akcionim planom predviđene su i kantonalne i općinske institucije i u budžetima na svim nivoima bit će neophodno planirati sredstva za provođenje ovog Programa.

Priredio(la): S.M.