TUZLARIJE - BILTEN TK

18.01.2008.
Delegacija Aktiva direktora institucija kulture kod premijera TK


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa delegacijom Aktiva direktora institucija kulture Tuzlanskog kantona.



U delegaciji su bili direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Enisa Žunić, direktorica Muzeja istočne Bosne Vesna Isabegović, i direktori Arhiva TK Izet Šabotić, Narodnog pozorišta Tuzla Milenko Iliktarević i BKC-a TK Semir Fejzić.

Gosti su upoznali premijera Mujić sa uslovima u kojima djeluju ove institucije i vrlo značajnim rezultatima po kojima su prepoznatljive i u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

Izražena je zahvalnost zbog činjenice da su Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona prošle godine preuzele dio osnivačkih prava u NUB „Derviš Sušić“, Međunarodnoj galeriji portreta „Ismet Mujezinović“ i Narodnom pozorištu Tuzlu, tako da su i ove institucije uz one kojima je Kanton osnivač došle u poziciju da imaju redovne isplate plaća i ostalih naknada zaposlenima.
Ono što već godinama predstavlja problem jesu kadrovske, materijalno-tehničke i prostorne pretpostavke za rad ovih institucija.

Istaknut je primjer Muzeja istočne Bosne koji u 60 godina postojanja nikada nije imao svoju zgradu. Danas je Muzje u vrhu prioriteta za rekonstrukciju objekta koji je općina Tuzla prošle godine dala na trajno korištenje Muzeju, ali bez pomoći Kantona rekonstrukciju nije moguće uraditi. Nešto manjih ali potreba za rekonstrukcijom objekata imaju i druge institucije kulture.

Zbog toga je upućena molba Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Mujiću da prilikom raspodjele sredstava predviđenih za kapitalna ulaganja u ovoj godini dio bude namijenjen za sedam institucija kulture kojima je Kanton osnivač odnosno u kojima ima dio osnivačkih prava.

Također je zatraženo da Aktiv direktora institucija kulture Tuzlanskog kantona bude uključen u proces izrade kriterija i raspodjele sredstava predviđenih u kantonalnom budžetu za kulturne manifestacije.

Naglašeno je da u okviru sredstava koja se izdvajaju pojedinačno ovim institucijama iz budžeta Kantona nisu predviđena sredstva za njihove programe, što im u značajno mjeri otežava i planiranje i realizaciju kulturnih sadržaja.

Kada je riječ o kadrovima istaknuto je da niti jedna institucija kulture Tuzlanskog kantona nije zadovoljna brojem uposlenih, jer u većini ovih institucija broj trenutno zaposlenih je ispod važećih standarda.

Uz čestitke za rezultate koje postižu premijer Mujić je podržao zahjev delegacije Aktiva direktora institucija kulture Tuzlanskog kantona da učestvuju u izradi kriterija za rasodjelu sredstava za kulturne manifestacije i obećao da će dio sredstava sa pozicije za kapitalna ulaganja biti usmjeren prema ovim institucijama.
Aktiv direktora će se usaglasiti koji su to prioritetni kapitalni projekti koje treba realizovati i taj stav će se imati u vidu prilikom raspodjele budžetskih sredstava.

Kada su u pitanju nova zapošljavanja premijer Mujić je izrazio razumijevanje za nepovoljnu kadrovsku strukturu i u institucijama kulture Tuzlanskog kantona, ali i zamolio za razumijevanje, jer u ovom trenutku u tom pravcu nije moguće mnogo uraditi zbog ograničenja koja postavlja budžet Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.