TUZLARIJE - BILTEN TK

30.12.2008.
Vlada Tuzlanskog kantona
Novogodišnji prijem za novinare


Novogodišnji prijem za novinare, koji je imao i radni karakter, danas je održan i u Vladi Tuzlanskog kantona.



Enes Mujić, premijer Tuzlanskog kantona, zahvalio se predstavnicima medija na saradnji i praćenju rada Vlade Tuzlanskog kantona u godini koja se približava kraju. Sumirajući postignute rezultate rekao je da je zadovoljan ali i da se uvijek može i bolje. Urađeno je puno toga, u januaru zacrtani plan ostvaren je sa više od 80 %. Održano je 66 sjednica, razmatrano je 550 tačaka dnevnog reda, usvojeno oko 600 različitih odluka. Postignuti su značajni rezultati u mnogim oblastima, teško je nabrojati sve, a premijer je izdvojio izgradnju zgrade Gimanzije "Ismet Mujezinović", privođenje kraju rekonstrukcije Plave bolnice, projekta koji košta preko 50 miliona KM. Brana Modrac, čiji značaj ne treba posebno ni naglašavati, obnavlja se nakon 50 godina, a TK će u obnovu uložiti 9 miliona KM nakon čega će brana biti sigurna za narednih 50 godina.

Ostalo je i dosta projekata koji se trebaju uraditi, kao na primjer projekat regionalne deponije. S tim u vezi premijer je naglasio da se mora puno više raditi na edukaciji građana jer bez savremenih deponija urađenih po ekološkim standardima ne može se ni pričati o ulasku u EU.

Premijer je istakao i zadovoljstvo što su se preraspodjelom u budžetu uspjela obezbijediti sredstva za dječiji dododatak. S obzirom na ekonomsku krizu, koju su u sumiranju rezultata ovih dana svi redom spominjali, premijer je govorio i o mjerama štednje koje su poduzete u Vladi. Troškovi se maksimalno smanjuju za putne naloge, reprezentaciju, telefone i na svemu ostalom gdje se može štedjeti, a sve što se uspije uštedjeti bit će preusmjereno u socijalna izdavanja.

Na kraju je premijer svima čestitao Novu 2009. godinu, poželio zdravlja i sreće, darovao novinare te pokazao im novu press salu koju će ubuduće koristiti za obavljanje svojih zadataka.

S.M.