TUZLARIJE - BILTEN TK

29.12.2008.
Stipendije za djecu šehida, poginulih branitelja, RVI i boraca

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona danas je upriličilo potpisivanje ugovora o stipendiranju sa učenicima i studentima iz kategorija porodica šehida/poginulih branitelja BiH, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.



Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Tuzlanskog kantona ovim projektom u školskoj 2008/2009. godini stipendiraju ukupno 1288 djece od čega 712 učenika i 576 studenata. Ukupna vrijednost prijekta je 1.198.800, 00 KM.

„Imajući u vidu da su budžeti svih građana, pa i šehidskih porodica, porodica ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca prilično opterećeni smatrali smo da je dobro da za istaknute učenike i studente ponudimo stipendije. Učeničke stipendije iznose 70 KM, a studentske se razlikuju od godine studija i iznose od 100 do 150 KM.“ istakao je Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Bahrija Mehurić.
Kada su u pitanju kriteriji za dodjelu stipendija, prema riječima ministra Mehurića oni su usaglašeni sa boračkim organizacijama, a najvažniji kriterij je bio uspjeh u školi.

„Ova stipendija će mi prvenstveno pomoći pri kupovini školskog pribora, ali i garderobe“, nakon potpisivanja ugovora kazala je Jasmina Fejzić, učenica prvog razreda Opće gimnazije u Gradačcu.

Iz ministarstva također najavljuju da će ovaj projekat nastojati provesti i naredne godine kako bi u određenoj mjeri smanjili uticaj sacijalnih statusa na školovanje djece iz ovih kategorija stanovništva.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.