TUZLARIJE - BILTEN TK

23.11.2008.
Ostale Odluke Vlade TK donesene na 67. redovnoj sjednici
Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je aktivnosti Savjeta za nevladin sektor i pitanja mladih u procesu izrade Strategije za mlade sa Akcionim planom.
Riječ je o dokumentu koji je prema Programu Skupštine Tuzlanskog kantona trebao biti urađen ove godine. Međutim, zbog ozbiljnosti problematike i potrebe da se za kvalitetnu izradu ovog dokumenta dobije više vremena Savjet je u saradnji sa Komisijom za obrazovanje, kulture, sport i mlade Skupštine Tuzlanskog kantona predložio da se Vladi i Skupštini predloži da se Programima Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona za 2009. godinu zaduže Savjet i Komisija da urade ovu Strategiju.

Vlada je prihvatila ovaj prijedlog i zadužila Savjet za nevladin sektor i pitanja mladih da ovaj Dokument sačini i Vladi Kantona dostavi na razmatranje najkasnije do početka septembra 2009. godine.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Izmjene su urađene zbog potrebe da se, u cilju efikasnijeg rada Ministarstva, prestrukturiraju određena radna mjesta i utvrde nove organizacione jedinice i to:
Odjeljenje za borbu protiv maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici, Odjeljenje za ratne zločine i Sektor za informatiku, telekomunikacije i analitiku.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Rješenje Ministarstva za boračka pitanja kojim je imenovana Komisija za dodjelu sredstava za subvencioniranje kamata na dugoročne kredite stambene kredite korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite Tuzlanskog kantona.
Komisija broji 7 članova i čine je predstavnici resornog Ministarstva i kantonalnih boračkih saveza i udruženja. Predstavnicima kantonalnih boračkih saveza za rad u ovoj Komisiji pripada naknada od 150 KM za predsjednika i po 100 KM za članove Komisije.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Do preraspodjele 16 500 KM je došlo na poziciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i dvije odluke o usmjeravanju neplaniranog granta u Budžet Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Riječ je o:3 000 KM koje je JU OŠ „Edhem Mulabdić“ Gradačac dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za nabavku knjiga i 3 000 KM koje je Općina Tuzla dodijelila JU OŠ „Brčanska Mlata“ Tuzla za zamjenu prozora.

Donesena je i Odluka o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2008. godinu namijenjene JU Zavod za odgoj i obrazovanja osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Riječ je o 5 000 KM koje je ovoj ustanovi dodijelio DD BH Telecom Sarajevo.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.