TUZLARIJE - BILTEN TK

29.04.2020.
480.200 KM za podršku povratku prognanih osoba

Tuzlarije


Na jučer održanoj sjednici Vlada TK je utvrdila kriterije i postupak za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu "Podrška povratku prognanih lica".

Za ove namjene Kantonalnim budžetom za 2020. godinu je planirano 480.200 KM, od čega je, prema iskazanim potrebama za hitne intervencije na oštećenoj i dotrajaloj infrastrukturi u zonama povratka i objektima u kolektivnim naseljima koji su neophodni za pružanje minimuma uslova za smještaj raseljenih lica 200.000 KM planirano za pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima.

Za projekte održivog povratka je planirano 260.200 KM, te 20.000 KM za sufinansiranje troškova readmisije ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji. Uslovi za dodjelu sredstava su da se radi o mjesnim zajednicama/naseljima/udruženjima u kojima žive, odnosno, čiji su članovi povratnici ili da se radi o kolektivnim naseljima u kojima je potrebna intervencija na infrastrukturnim objektima i objektima kolektivnog stanovanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK