TUZLARIJE - BILTEN TK

30.06.2020.
Vlada TK:
Prihvaćen Izvještaj o aktivnostima Udruženja za razvoj NERDA

TuzlarijeVlada je prihvatila Izvještaj o aktivnostima Udruženja za razvoj NERDA tokom 2019. godine. Kao i prethodnih godina, NERDA je realizacijom svojih projekata i kontinuiranim radom na pripremi novih projektnih prijedloga nastavila da daje doprinos unaprjeđenju ekonomskog razvoja regije, unaprjeđenju ljudskih i institucionalnih kapaciteta za pripremu i provedbu projekata Europske unije, te umrežavanju aktera u oblasti energetike.

Kada su u pitanju pojedinačni projekti, treba istaknuti da je tokom 2019. godine za sredstva Garantnog fonda apliciralo 6 klijenata na kredite ukupne vrijednosti 210.000 KM od čega su odobrena i implementirana 4 kredita ukupne vrijednosti 150.000 KM.

U aprilu 2019. godine NERDA je počela implementaciju projekta "Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije- REPCONS" uz finansijsku podršku Evropske fondacije za klimu. Područje implementacije projekta su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, a trajanje 12 mjeseci. Očekivani ishodi projekta su identifikacija politika i mjera kojima se potiče ubrzan razvoj korištenja obnovljivih izvora energije i koje doprinose integrisanom klimatskom i energetskom planiranju u zemljama učesnicima u projektu, uspostava regionalne platforme za dijalog eksperata, kreiranje baze eksperata uključenih u izradu ključnih energetskih politika, te unaprjeđenje saradnje partnerskih zemalja usmjerenoj ka jačanju regionalne perspektive u procesu izrade NECP-ova.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK