TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2009.
Prijem za delegaciju Narodnog pozorišta


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mizeta Hadžić-Suljkić susreli su se danas sa direktorom Narodnog pozorišta Tuzla Milenkom Iliktarevićem, umjetničkim rukovodiocem Arminom Ćatićem i članicom Umjetničkog savjeta Pozorišta Senadom Šahović-Čičkušić.



Razgovarano je o obilježavanju jubileja - 60 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Tuzla.

Gosti su upoznali premijera Mujića i ministricu Hadžić-Suljkić da će cijela 2009. godina biti u znaku pozorišta i ove godišnjice koja se obilježava 30.marta.
Tim povodom bit će premijerno izvedena jedna predstava i održana svečana Akademija. Kako bi 60. godišnjica Narodnog pozorišta bila obilježena na dostojanstven način očekuje se podrška Predsjedništva BIH, federalne i kantonalne Vlade te općine Tuzla.



Tokom godine planirano je da se organizuju u dani Tuzlanskog narodnog pozorišta u Sarajevu, te izvođenje predstava za odrasle i djecu u svim općinama Tuzlanskog kantona.

Naglašeno je da se tokom 2010. godine želi dodatno učvrstiti i saradnja sa općinama kroz osnivanja dramskih grupa za rad sa djecom s ciljem razvijanja interesa za pozorišnu umjetnost kod najmlađih.

I ovom prilikom je naglašeno da je za rad Narodnog pozorišta Tuzla izuzetna prednost to što je Tuzlanski kanton suosnivač i što je za finansiranje rada ove institucije odnosno plaće i primanja zaposlenika iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2008. godini izdvojeno oko milion konvertibilnih maraka.

Gospodin Iliktarević se još jednom zahvalio na podršci koju ova institucija ima od Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona.

Uz čestitke u povodu predstojećeg jubileja Premijer Mujić i Ministrica Hadžić-Suljkić su pozdravili ambiciozne planove Narodnog pozorišta Tuzla za 2009. godinu i podržali program obilježavanja ovog vrijednog jubileja.

Finansiranje Narodnog pozorišta bit će nastavljeno i u 2009. godine u skladu sa obavezama Tuzlanskog kantona po osnovu suosnivačkih prava, čime će se obezbijediti stabilno funkcionisanje ove institiucije kulture. Kada je riječ o finansijskog podršci obilježavanju 60. godišnjice istaknuto je da ona neće izostati, ali da će preciziranje ove podrške biti moguće tek po usvajanju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): V.K.