TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2009.
Prema federalnom Zakonu o konsolidaciji rudnika
Obaveza Tuzlanskog kantona preko 70 miliona KM


Vlada Tuzlanskog kantona je na jučerašnjoj redovnoj sjednici razmatrala Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine.

Ovim Zakonom je predviđeno da nastale obaveze za zdravstvo i nezaposlenost preuzmu kantoni odnosno da način izmirenja tih obaveza kantoni utvrde odgovarajućim propisima.



Kada su u pitanju rudnici sa područja Tuzlanskog kantona ove obaveze iznose više do 70 miliona KM.

Vlada Tuzlanskog kantona formirala je Radnu grupu u koju su imenovani ministri Sehudin Ograšević, Asim Musić, Faruk Vikalo i Sead Bećirović te direktorica Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Šehzada Salihbašić i direktor Kantonalne službe za zapošljavanje Šemso Berbić.

Zadatak ove Radne grupe je da u roku od 15 dana sagleda pravne, finansijske i druge mogućnosti i Vladi Kantona predloži način izmirenja obaveza za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost.

Federalnom Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva bit će upućena sugestija da preuzme koordinirajuću ulogu kako bi se u svim kantonima, na koje se odnosi ovaj Zakon, pitanje obaveza po osnovu zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti rješavalo po jedinstvenom modelu.

Odjeljenje za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona