TUZLARIJE - BILTEN TK

26.08.2019.
Polaganjem cvijeća na spomen obilježje:
Obilježena 29. godišnjica rudarske tragedije

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na ulazu u jamu Dobrinja-Jug, danas je obilježena 29. godišnjica od najveće rudarske nesreće koja je pogodila rudnik Kreka Tuzla, a u kojoj je stradalo 180 rudara. Cvijeće su položili predstavnici vlasti tuzlanske općine i kantona, te Federacije BiH, obitelji nastradalih kao i rudari i brojni uposlenici Kreke.

Tuzlarije


Ovom prilikom je naglašeno i neophodnost snažnijeg ulaganja u sigurnost u svim rudnicima, a sve kako se ovakve ili slične tragedije nikada više ne bi dogodile.

Bego Smajlović, koji i danas radi u rudniku u Mramoru kod Tuzle rekao je da su za vrijeme Josipa Broza Tita uslovi rada bili mnogo bolji.

- Naša profesija se njegovala na poseban način. Danas je došlo vrijeme da niko ne gleda na rudare. Mnogo smo ulagali, a kada je došlo vrijeme da se nama uzvrati, to niko ne čini. Sada smo u najgoroj poziciji, radnu snagu treba podmladiti, nabaviti nove mašine i povećati našu sigurnost u jamama, dodao je Smajlović.

Delegaciju, koju je predvodio premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, činili su i ministrice obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić, ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministar privrede Asmir Hasić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafa Šakić, ministar trgovine Edin Buševac i ministar kulture, sporta i mladih Srđan Mićanović.

U svim rudnicima i pogonima koji su u sastavu Rudnika "Kreka" Tuzla, održani su komemorativni zborovi u znak sjećanja na tragično nastradale komorate.

Kreka je u proteklim godinama, koliko je bila u mogućnosti, pomagala rudarske porodice i to će biti nastavljeno. Zazidani ulaz u jamu Dobrnja i 180 borova u spomen-parku trajno su sjećanje na noć tragedije prije 29 godine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.