TUZLARIJE - BILTEN TK

13.01.2009.
Press konferencija povodom održane 71. sjedice Vlade TK


Danas je po prvi put primjenjen novi metod rada kada je riječ o informisanju javnosti o radu Vlade Tuzlanskog kantona. Vlada je danas održala svoju 71. redovnu sjednicu i u skladu sa odredbama Poslovnika koje definišu pitanje informisanja javnosti o radu Vlade, predstavnici medija mogli su prisustvovati sjednici do konačnog utvrđivanja dnevnog reda sjednice.

Iako je nastavak sjednice održan bez prisustva medija po okončanju sjednice održana je press konferencija što će biti uobičajena praksa poslije svake sjednice Vlade. S tim u vezi treba napomenuti da predstavnici medija nisu primorani da čekaju nedefinisano vrijeme dok se sjednica završi jer je termin press konferencije unaprijed određen u okviru poziva za sjednicu.

Na današnjoj press konferenciji novinarima su bili na raspolaganju premijer TK Enes Mujić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Jadranka Miraščić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić.



Uz kratak presjek dešavanja na tek održanoj 71. sjednici novinarima su obrazložene najinteresantnije teme.

Ministrica Miraščić izvjestila je da je na sjednici utvrđen Nacrt kantonalnog Zakona o prostornom uređenju i građenju. Nacrt reguliše utvrđivanje granica urbanog i užeg urbanog područja radi usmjeravanja građenja, zaštitne infrastrukturalnih pojaseva kao i zaštitu građenja u tim pojasevima. Proširen je i inspekcijski nadzor te pooštrene kaznene odredbe kada je u pitanju krivična odgovornost. Predviđeno je da javna rasprava o Nacrtu traje 60 dana i da se organizuje u 13 općina TK, kao i u Kantonalnoj privrednoj komori.

Ministrica Hadžić-Suljkić izvjestila je novinare o danas usvojenom Programu razvoja sporta u Tuzlanskom kantonu do 2012. godine. Na području Tuzlanskog kantona djeluje oko 300 registrovanih sportskih organizacija sa oko 20 000 uključenih sportista. Programom finansiranja obuhvaćeno je 159 sportskih organizacija što je za 30 sportskih organizacija više nego prethodnih godina.

U toku 2008. godine, po raznim osnovama, Vlada TK je za oblast sporta izdvojila oko 4 miliona KM, što govori o njenoj ozbiljnoj zainteresovanosti kada je razvoj sporta u TK u pitanju, napomenula je ministrica Hadžić-Suljkić.

Na danas održanoj sjedici Vlade TK prihvaćeni su i Aneksi Kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje. Premijer TK Enes Mujić, sa predstavnicima sindikata, potpisat će anekse kako bi se nesmetano mogle isplaćivati plaće zaposlenima u obrazovanju do potpisivanja Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje, a najduže do kraja 2009. godine, odnosno do potpisivanja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za srednje obrazovanje, a najduže do kraja marta tekuće godine.

Premijer Mujić je nešto više govorio i o formiranju radne grupe koja će razmotiriti moguće modele primjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika. Radi se o rudnicima Kreka, Đurdževik i Banovići, a obaveze iznose više od 70 miliona KM.

Novinari su informisani i da je utvrđen i tekst Javnog oglasa za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli te da je donesena Odluka o raspisivanju navedenog Javnog oglasa.

S.Mešić