TUZLARIJE - BILTEN TK

12.01.2009.
Štrajk ˝Aidinih˝ radnika iz pogona u Dubokom Potoku
Ministar Ograšević: novca za plaće nema!


Danas, oko 11 sati, ispred zgrade Vlade TK skupili su se radnici Fabrike obuće "Aida", pogon Duboki Potok, da protestom traže isplatu novembarske plaće.



Predstavnike radnika primio je ministar industrije, energetike i rudarstva, Sehudin Ograšević, kojem su radnici iznijeli svoje probleme.

Razgovor između radnika i ministra, u prisustvu novinara, pokazao je koliko su veliki problemi s kojima se susreće Fabrika obuće "Aida" sa svojim isturenim pogonima.



Ukratko, 117 radnika pogona u Dubokom Potoku nije učestvovalo u nedavnim štrajkovima, radili su, ali za razliku od onih koji su štrajkom došli do svojih plaća, oni su ostali uskraćeni za novembarsku plaću.

Za sada, ono što je jasno nakon razgovora radnika i ministra Ograševića, isplate plaća neće biti jer prema riječima ministra "novčanih sredstava da se za 117 radnika isplati po 300 KM – nema".

Cijela situacija pomalo liči na vrzino kolo. Radnici su radili, dolazili na posao ali posla nije bilo dovoljno da zarade plaću, s druge strane Budžet Tuzlanskog kantona nije usvojen i bez obzira ko je kriv za nastalu situaciju, prema riječima ministra, zakonska procedura ne dozvoljava nikakvu isplatu. Uprkos navedenom, radnici se nisu razišli svojim kućama i odlučili su da i dalje istrajavaju u zahtjevu da im bude isplaćena novembarska plaća. Držeći transparente uzvikuju "izađite lopovi" i traže isplatu novembarske plate.

Iako postoji određena solidarnost radnika u svim Aidinim pogonima, što pokazuje i primjer današnjeg prisustva predstavnika radnika "Aide" iz Lukavca i Tuzle, čini se da između menadžmenata pogona postoje određeni problemi na koje se danas i radnici ukazali. Primjera radi, pogon u Dubokom Potoku izrađuje samo gornji dio obuće koji ide dalje na montažu u Lukavac. Trenutno u Dubokom Potoku imaju završena 1522 gornja dijela koja ne žele isporučiti pogonu u Lukavac što dovodi u pitanje i posao u Lukavcu.

Ako su odnosi između pogona nejasni radnici su danas bili jasni. Oni hoće da rade, a ako nema posla traže da im se to pošteno kaže i da se prijave u Zavod kao nezaposleni ili da na drugi način pokušaju zaraditi za život.

Također su naveli nelogičnost da ih kupac ugovorom veže da svaki dan dolaze na posao iako im obezbijeđuje posla tek za trećinu mjeseca ili ni toliko. S druge strane, prema riječima ministra, magacini su puni repromaterijala ali da izrevoltirani kupac zbog nepoštivanja ugovora želi da povuče svoje mašine i repromaterijal.

Ministar je obećao da će pokušati razgovarati sa kupcem ako proizvodnja odmah krene ali radnici kažu da neće raditi dok im se ne isplati po 300 KM za novembar mada i sami kažu da to nisu mogli zaraditi jer im nije obezbjeđen posao za cijeli mjesec ali su svaki dan dolazili na posao.

Kako izaći iz zamršenog kruga radnici – kupac – ministar – menadžemet, ostaje da se vidi, za sada je jedino sigurno, novca za radnike nema.

S.M.