TUZLARIJE - BILTEN TK

15.01.2009.
Prijem za Udruženje diplomiranih kriminalista TK

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar unutrašnjih poslova Sead Omerbegović i policijski komesar Nedim Mutapčić susreli su se danas sa predstavnicima Udruženja diplomiranih kriminalista Tuzlanskog kantona Adnanom Kabilovićem, Mirnesom Mujkićem i Amirom Selimovićem.



Razgovarano je o djelovanju ovog Udruženja čiji je osnovni cilj kvalitetnije rješavanje pitanja zapošljavanja diplomiranih kriminalista.
Predsjednik Udruženja Adnan Kabilović je istakao da je trenutno u Tuzlanskom kantonu nezaposleno oko 150 diplomiranih kriminalista.
Zatraženi su odgovori na pitanja u kojoj mjeri diplomirani kriminalisti mogu očekivati konkurse za zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao i odrađivanje pripravničkog staža u drugim ministarstvima i kantonalnim institucijama.



Izraženo je razumijevanje problema sa kojim se suočavaju diplomirani kriminalisti i općenito visokobrazovane, a nezaposlene osobe.
Ministar Omerbegović i Komesar Mutapčić su podsjetili da Zakon o policijskim službenicima koji je rađen u saradnji sa Evropskom policijskom misijom u BiH ne predviđa pripravnički staž u MUP-u te da se, u skladu s evropskom praksom, prilikom raspisivanja konkursa ne može favorizirati bilo koji smijer obrazovanja.

Trenutno je MUP TK u potpunosti popunjen sa policijskim službenicima, ali odlaskom jednog broja službenika u penziju bit će otvaran prostor za nova upošljavanja.
Ministar Omerbegović je naglasio da je Tuzlanski kanton do sada učinio najviše u BiH kada je u pitanju zapošljavanje diplomiranih kriminalista i da je značajan broj kriminalista među 150 visoko obrazovanih službenika koji su u MUP TK primljeni u posljednje četiri godine.

MUP TK ima interes da stalno unapređuje svoju kadrovsku strukturu jer se time i materijalno-tehničkim opremanjem omogućava i dobra sisgurnosna situacija na ovom području, istaknuto je danas.
Premijer Mujić je podržao rad Udruženja diplomiranih kriminalista Tuzlanskog kantona i istakao da je interes Vlade da se zapošljavaju mladi i visoko obrazovani kadrovi.

U tom procesu je poštivanje zakonskih propisa obaveza svih nas, a moramo uvažavati i naše realne mogućnosti.
Dogovoreno je da se dodatno ojača saradnja Udruženja diplomiranih kriminalista Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se sve mogućnosti koje postoje za zapošljavanje ovih kadrova što bolje iskoristile.
Premijer Mujić je ukazao i da je tenutno u toku izrada Strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona te da očekuje da se ovo Udruženje uključi u fazama u kojima je to moguće i da svoje prijedloge.

Kada su u pitanju drugi projekti koje realizira ovo Udružne istaknuto je da je neophodno da Udruženje aplicira na javne pozive za projekte nevladinog sektora kao što je to bilo i u prethodnom periodu.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.