TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2009.
Danas u zgradi Vlade TK
Prijem za šahiste Tuzlanskog kantona


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas je primio delegaciju Šahovskog saveza Tuzlanskog kantona koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Saveza Midhat Mahmutbegović.



Gosti su upoznali premijera Mujića sa rezultatima ovog Savez u okviru kojeg djeluje 25 šahovskih klubova sa preko 2 000 igrača u seniorskoj kategoriji.
Istaknuto je da je Šahovski savez Tuzlanskog kantona sa svojim rezultatima najbolji savez u BiH. Iz ovog Saveza su dva premijerligaša, šahovski klubovi Sloboda i Tušanj, uspješno je nakon rata obnovljen Međunarodni šahovski turnir koji se održava u Tuzli, a u posljednjih nekoliko godina 6 šahista je dobilo status fidemajstora i 2 intermajstora.
Istaknut je problem prostora sa kojim se suočavaju svi šahovski klubovi u Tuzlanskom kantonu te zatražena podrška Premijera i Vlade Tuzlanskog kantona u cilju rješavanja ovog problema.
Rečeno je da postoji dobra volja Univerziteta u Tuzli da se ovo pitanje riješi nakon što Univerzitet dobije na korištenje objekte bivše kasarne Husein kapetan Gradaščević u Tuzli.

Premijer Mujić je uputio čestitke šahistima Tuzlanskog kantona te punu podršku njihovom radu i popularizaciji ovog sporta posebno među mladima.
Premijer Mujić je podržao aktivnosti koje se vode u cilju iznalaženja prostora za Šahovski dom, te obećao da će Vlada Tuzlanskog kantona nastaviti podržavati djelovanje šahovskih klubova u Tuzlanskom kantonu.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona


Priredio(la): S.M.