TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2009.
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta
Radni sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola u TK


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.



Na sastanku su sumirani rezultati rada prvog polugodišta školske 2008./09. godine. Prema ocjeni većine direktora, uz određene nedostatke, može se reći da je prvo polugodište završeno uspješno. Bilo je riječi i o privremenom finansiranju i izvršavanju Budžeta TK od 01. januara do 31. marta 2009. godine, a vezano za mjere štednje koje je uvela Vlada TK. S tim u vezi, kao primjer navedimo da je rečeno da je angažovanje zamjene za uposlenike moguće samo ako je na bolovanju neko od nastavnog kadra.


Bilo je govora i o konkursima za prijem uposlenika, formiranju 40-časovne radne sedmice i prekovremenom radu, kao i drugim pitanjima iz djelokruga rada osnovnih i srednjih škola. Škole čiji nastavnici imaju višak nastavnih sati od sada će morati raspisivati konkurs te za taj višak sati i uposliti nekoga novog te tako dati šansu i nezaposlenim osobama da rade.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Mirzeta Hadžić-Suljkić, ukazala je i na primjedbe inspekcija koje se odnose na higijenu škola te sugerisala direktorima da obrate više pažnje na te nedostatke.


Mirsad Hadžihalilović
Di rektor Gimnazije „Meša Selimović“ Tuzla, Mirsad Hadžihalilović, rekao je danas novinarima da je na zadovoljstvo svih uposlenika Gimnazije, prvo polugodište uspješno završeno. On lično jako je zadovoljan, posebno jer su i učenici postigli zavidne rezultate. Današnji sastanak vidi kao instruktivan jer od ministrice i njenih saradnika dobijaju određene savjete i sugestije u skladu s kojima se nastoje i ponašati. Što se tiče finansija, kada je u pitanju posljednji kvartal već se počelo sa određenim vidovima smanjenja potrošnje, rekao je Hadžihalilović.

S.M.