TUZLARIJE - BILTEN TK

04.02.2021.
Održana 1. redovna sjednica Vlade TK:
Oko 16,2 miliona KM za ostvarivanje prava boračke populacije

Tuzlarije


Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2021. godini.

Ovim programom izvršena je raspodjela sredstava, planiranih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, za prava utvrđena kako kantonalnim zakonom Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, tako i federalnim zakonima.

Najznačajniji finansijski segmenti u Programu koji imaju za cilj pomoć borcima i članovima odnose se na sredstva za nabavke ortotsko - protetskih pomagala i drugih pomagala za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona, za što je obezbjeđeno 970.000 KM.

Za isplate mjesečne novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima je obezbjeđeno 8.500.000 KM, za osiguravanje povoljnijih uslova za zapošljavanje boračke populacije 1.300.000 KM, za stipendiranje branilaca i članova njihovih porodica 1.410.000 KM.

Za obavljanje pripravničkog i volonterskog staža - stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa Vlada je planirala 550.000 KM, a 200.000 KM je planirano za osiguravanje povoljnijih uslova za zapošljavanje djece porodica šehida-poginulih boraca.

U svrhu jednokratnih novčanih pomoći za rješavanja socijalnih potreba boraca i članova njihovih porodica je obezbjeđeno 540.000 KM, a u svrhu rješavanja stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica 306.000 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Tuzlanskog kantona očekuju da će planirana budžetska sredstva, zadovoljiti potrebe boraca i članova njihovih porodice, a u slučaju potrebe, unutrašnjom preraspodjelom sredstava omogućit će se ostvarivanje svih prava za koje se pokažu nedostatna sredstva.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK