TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2009.
MUP TK - niz uspješnih akcija policije u Kalesiji, Lukavcu i Gračanici
Pronađena veća količina bombi i municije


U povodu uspješno sprovedenih akcija službenika PU Kalesija, PU Lukavac i Gračanica, danas je u PU Kalesija održana press konferencija na kojoj je uz rezultate prezentirana i veća količina zaplijenjenih bombi, municije i opreme.



- Na osnovu prikupljenih informacija u vezi događaja koji se dogodio u toku noći između 08. i 09. decembra prošle godine, kada je nepoznata osoba ili više njih aktiviralo eksplozivnu napravu na lokalnom putu u mjestu Sarači, općina Klesija, došli smo do saznanja da se u vezu sa navedenim događajem može dovesti Mirsad S. (1985) nastanjen na području općine Kalesija. Prije dva dana (13.01.) uz pismenu saglasnost Općinskog suda Kalesija, službenici OKP PU Kalesija i PS Kalesija izvršili su pretres kuće i pomoćnih objekata na području općine Kalesija u vlasništvu Rame S. koju koristi Mirsad S., rekao je načelnik OKP Kalesija Enver Mešić.

Tom prilikom pronađeno je 54 ručnih bombi, 19 okvira za različite automatske puške, 7 sanduka municije, oko 3500 komada municije, 7 komada municije za PAM, 3 vojna bajoneta, komplet opreme za miniranje i deminiranje, određena količina vojne opreme, oko 300 g baruta, bušilice, brusilice, ubodne pile i druge predmete. Vlasnik kuće nije mogao potvrditi porijeklo pronađenih predmeta a Mirsad S. je lišen slobode i priveden u službene prostorije PU Kalesija radi kriminalističke obrade.



Portparol MUP-a TK Miralem Malkić iskoristio je prisustvo novinara da ih upozna i sa rezultatima uspješnih akcija PU Lukavac i PS Gračanica na rasvetljavanju niza krivičnih djela:

- Službenici OKP PU Lukavac i PS Gračanica su radeći na rasvetljavanju krivičnog djela Teške krađe izvršenog u Gračanici nad prodavnicom prehrane „Bosna“ 12./13.01.2009. godine, izvršili presretanje automobila - Golf 1, vl. Samira H., u kome su se pored njega nalazio i Aldin A., rođen 1990. godine od ranije poznat policiji, koji je upravljao vozilom i maloljetni D.M. rođen 1993. godine, svi iz Gračanice, zbog postojanja osnova sumnje da se isti mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenog krivičnog djela. Prilikom pretresa u vozilu je pronađena manja količina otuđenih cigareta i novca.Daljim radom policija je na terenu u kući vl. Ibrahima H. u Gračanici pronašla još oko 500 kutija raznih cigareta.

Nakon izvršene kriminalističke obrade sva tri lica priznala su izvršenje krivičnog djela, a maloljetni D.M. priznao je i izvršenje dvije teške krađe 06./07.01. i 10./11.01. 2009. godine (ugostiteljski objekat „Centar“ prodavnica „Gračanka“ ). O događaju je upoznat kantonalni tužilac, koji je naložio da se navedena lica puste na slobodu, što je i učinjeno.

Radeći na rasvjetljavanju krivičnih djela krađe nad porodičnim kućama na području općine Gračanica, došlo se do saznanja da su mogući izvršioci: - kriminalno aktivno lice maloljetni M.K. (čiji je identitet utvrđen prepoznavanjem na fotografiji i na osnovu opisa datih od strane građana) i - jedno NN lice. Naime, riječ je o provalama u četiri porodične kuće (2 u Gračanici, 1 u Donjoj Lohinji i 1 u Donjoj Orahovici), koje su prijavljene policiji 13.01.2009. godine, gdje su predmeti otuđenja bili uglavnom zlatni nakit i novac, a kojom prilikom je vlasnicima pričinjena ukupna materijalna šteta od oko 4 000 KM. O događaju je obaviješten kantonalni tužilac, a službenici policije vrše potragu za navedenim licima.

S.M.