TUZLARIJE - BILTEN TK

20.01.2009.
Danas u zgradi Vlade TK
Premijer Mujić primio delegaciju GIKIL-a


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa generalnim direktorom Global Ispat koksne industrije Lukavac, gospodinom Gunutupallijem Jagannadhamom i njegovim najbližim saradnicima. Na poziv premijera Mujića sastanku je prisustvovala i delegacija Željeznica Federacije BiH koju je predvodio izvršni direktor Smajo Salketić.



Razgovarano je o aktulenoj situaciji u GIKIL-u, a u svjetlu globalne ekonomske krize čiji se efekti u značajnoj mjeri već osjećaju i u BiH.

Gospodin Jagannadham je upoznao premijera Mujića da je GIKIL u posljednje tri godine zabilježio izuzetno dobre poslovne rezultate, posebno kada je riječ o povećanju obima proizvodnje.

Tako je proizvodnja koksa povećana za 25%, anhidridne maleinske kiseline 106%, mineralnog đubriva za 400% i električne energije za 130%.

Nažalost, prema riječima gospodina Jagannadhama u posljednjem kvartalu 2008. godine, uprkos svim mjerama koje su poduzete unutar Kompanije, globalna ekonomska kriza donijela je gubitak od 69 miliona dolara.
Ovaj gubitak je direktna posljedica otkazivanja ugovora i pad cijena proizvoda na svjetskom tržištu.

Imajući u vidu značaj ove kompanije ne samo za Tuzlanski kanton, nego za državu BiH zatražena je podrška Vlade Tuzlanskog kantona u realizaciji zahtjeva GIKIL-a da nadležne institucije poduzmu hitne mjere kojima se može amortizovati trenutno stanje.
Predstavnici GIKIL-a su istakli da su ključne mjere koje u ovom trenutku mogu pomoći stabilizaciji stanja: povoljan kredit Razvojne banke FBiH, reprogram dugova prema Željeznicama FBiH i smanjenje cijena prijevoza, zaštita domaće proizvodnje kada su u pitanju mineralna đubriva, oslobađanje obaveza davanja bankarske garancije za plaćanje carina i PDV-a na ime pokrića uvoza izvozom za ovu Kompaniju i zamrzavanje plaćanja obaveza u dijelu u kojem je to moguće u 2009. godini.

Premijer Mujić je izrazio razumijevanje za aktuelnu situaciju u GIKIL-u te spremnost da Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva urade sve što je u kantonalnoj nadležnosti kako bi se prevazišla aktuelna kriza i sačuvala proizvodnja.

Kako većina mjera koje je neophodno poduzeti podrazumijeva aktivno uključivanje viših nivoa vlasti dogovoreno je da se u narednih nekoliko dana zajedno pokrenu inicijative prema Vladi Federacije, resornim federalnim ministarstvima, Razvojnoj banci Federacije i Upravi za indirektno oporezivanje u cilju poduzimanja mjera koje mogu ublažiti efekte svjetske ekonomske krize u ovoj Kompaniji.

I predstavnici Željeznica FBiH su izrazili razumijevanje za aktuelnu situaciju u GIKIL-u, i interes da se ona prevaziđe, jer 15% ukupnog poslavanja Željeznica odnosi se upravo na poslove sa GIKIL-om.

Današnjem sastanku prisustovali su i ministri industrije, energetike i rudarstva te poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević i Amir Hasić i savjetnik premijera Tuzlanskog kantona za privredu prof. Mustafa Burgić.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona