TUZLARIJE - BILTEN TK

19.01.2009.
Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade
Protest taksista prolongiran za mjesec dana


Nakon sastanka koji je danas održan u zgradi Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, predstavnici Sindikata taksista prolongirali su za mjesec dana generalni protest koji je trebao da bude održan danas.

Sastanku su u ime taksista prisustvovali predstavnici štrajkačkog odbora Naser Jusufović, Avdo Čauševići, Goran Jahić, te predsjednik Udruženja "Tuzla Taxi" Emir Husanović. Delegaciju MUP-a TK činili su ministar Sead Omerbegović, policijski komesar Nedim Mutapčić, te Zijad Srabović, Safet Huseinović i Zoran Teofilovič. U ime Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja prisutni su bili ministar Zoran Milić i njegov pomoćnik Nenad Lukavović, dok je inspekcije predstavljao Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.


Ministar Zoran Milić
- Uspješno je okončan prvi dio pregovora. Uvažili smo većinu zahtjeva taksista i maksimalno ćemo se angažovati u radu na otklanjaju nelegalnog taksiranja. Potrebno je koordinirati rad policije, ispekcija i našeg ministrastva. Preostaje nam da u narednih mjesec dana vidimo kako to sve funkcioniše, rekao je poslije sastanka Zoran Milić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

Prema riječima ministra Milića, sporan je zahtjev koji se odnosi na oduzimanje taksi vozila onima koji obavljaju nelegalno taksiranje. Za takvu mjeru mora postojati zakonski okvir te će zato predložiti Kolegiju Vlade TK da usvoji inicijativu koja će ići prema Federalnom ministarstvu da se po skraćenom postupku usvoji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prevozu Federacije BiH, u smislu da se u taj Zakon ugradi odredba koja bi omogućila da se u slučaju činjenja prekršaja nelegalnog taksiranja može oduzeti vozilo kojim se čini prekršaj do okončanja sudskog postupka. Ujedno, ovo je i glavni zaključak donesen na danas održanom sastanku.

Predsjednik štrajkačkog odbora Naser Tahirović rekao je da su taksisti zadovoljni ishodom razgovora te da je potpisan dokument kojim se štrajk taksista zamrzava na mjesec dana.

S.M.