TUZLARIJE - BILTEN TK

19.01.2009.
Vlada TK
Potpisan Aneks kolektivih ugovora za oblast obrazovanja

U zgradi Vlade TK danas je upriličeno potpisivanje Aneksa kolektivih ugovora za oblast obrazovanja.



U ime Vlade TK Aneks je potpisao premijer Vlade TK Enes Mujić a u ime Sindikata osnovnog obrazovanja Tuzlanskog kantona Mirzet Pozderović.
„Očekujemo da ćemo kroz socijalni dijalog sa Vladom Tuzlanskog kantona doći do teksta novog Kolektivnog ugovora, a dananšnjim činom stvaramo preduslove kako bi uposlenici u osnovnom odgoju i obrazovanju mogli na vrijeme dobiti januarsku, a eventualno i februarsku i martovsku platu.“ Istakao je Mirzet Pozderović, predsjednik sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Pregovarački timovi Vlade Tuzlanskog kantona i Sindikata intenzivno rade na usaglašavanju teksta novog Kolektivnog ugovora koji bi trebao da bude usvojen do polovine ove godine.

„Usvajanjem novog kolektivnog ugovora stvaramo jednu trajniju osnovu, te nećemo morati povremeno potpisivati anekse kao što to činimo danas. Također u toku su i pregovori sa ostalim sindikatima koji će nadam se polučiti kvalitetnim tekstom novih kolektivnih ugovora. Naš Budžet nije sjajan, ali smatram da pruža solidnu osnovu za radi i napredovanje u oblasti obrazovanja“ istakao je premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujića.

Do usvajanja Budžeta TK za 2009. godinu Aneksom kolektivnog ugovora zadržavaju se uslovi iz starog kolektivnog ugovora i stvaraju preduslovi za finansiranje osnovnog odgoja i obrazovanja.

S.M.