TUZLARIJE - BILTEN TK

21.04.2021.
Vlada TK:
Visina planiranih ušteda nedovoljna za rebalans Budžeta

Tuzlarije


Vlada je jučer prihvatila Informaciju Ministarstva finansija TK o uštedama u Budžetu TK za 2021. godinu. Radi se o aktivnostima Ministarstva finansija koje se provode po nalogu Vlade, a u smislu analize postojanja osnova za mogući rebalans Budžeta putem eventualnih preraspodjela sredstava sa odgovarajućih budžetskih pozicija i obezbjeđenja dijela sredstava koja bi se, zajedno sa sredstvima transfera doznačenih od strane viših nivoa vlasti, za slučaj potrebe, pokušala iskoristiti za prevazilaženje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Kako se u informaciji navodi, ukupan prijedlog ušteda od strane budžetskih korisnika iznosi 1.458.871 KM, te je Vlada stava da visina sredstava ostvarenih ušteda evidentirana u Informaciji nisu dostatna za pokretanje procedure izrade Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021.godinu.

Vlada je zadužila sve budžetske korisnike da u narednom periodu, a u saradnji sa Ministarstvom finansija, analiziraju dodatne uštede na svojim budžetskim pozicijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK